Дослідники Tesla розробили перспективну батарею, яка може працювати 100 років (поки що вона існує лише на папері)

Опубликовал
Вадим Карпусь

Дослідницька група Tesla у Канаді у партнерстві з Університетом Далхаузі опублікувала статтю про нову батарею на основі нікелю, яка може працювати 100 років і при цьому вигідно відрізняється від LFP (літій-залізо-фосфатних) елементів у плані заряджання та щільності енергії.

Команда Tesla Advanced Battery Research була створена у 2016 році у партнерстві з лабораторією акумуляторів Джеффа Дана в Університеті Далхаузі в Галіфаксі, Канада. Група вже підготувала чимало патентів та документів щодо батарей для Tesla. Нещодавно компанія продовжила свій контракт із групою до 2026 року, додавши двох нових лідерів. Водночас Джефф Дан вважається піонером у галузі літій-іонних акумуляторних елементів, він працював над такими батареями практично з моменту їхнього винаходу.

Один з цих нових лідерів, Майкл Метцгер, разом з Джеффом Даном та кількома докторами наук опублікували дослідницьку роботу під назвою «Li[Ni0.5Mn0.3Co0.2]O2 як чудова альтернатива LiFePO4 для довговічних низьковольтних літій-іонних елементів».

У документі описується хімічний склад батареї на основі нікелю, покликаний конкурувати з акумуляторними елементами LFP за довговічністю, зберігаючи при цьому такі властивості, як висока щільність енергії. Це забезпечує більший запас ходу електромобіля за меншої кількості батарей.

Курс Project Manager від Powercode academy.
Онлайн-курс Project Manager. З нуля за 3,5 місяці до нової позиції Без знання коду, англійської та стресу.
Зарееструватися

В анотації до статті говориться, що монокристалічні Li[Ni0.5Mn0.3Co0.2]O2//графітові елементи (NMC532) використовувалися з напругою лише 3,8 В (а не ≥4,2 В) для полегшення порівняння з LFP елементами. При цьому NMC532 елементи мають щільність енергії, що перевищує показники елементів LFP, і термін служби, який значно перевищує термін служби елементів LFP при 40°C, 55°C і 70°С. При цьому нові елементи продемонстрували вражаюче збереження місткості протягом великої кількості циклів. Дослідницька група навіть наголосила, що новий елемент може прослужити 100 років, якщо підтримувати температуру на рівні 25°C. У документі наголошується, що переваги можуть також застосовуватись до інших хімічних речовин на основі нікелю, у тому числі без кобальту або з низьким вмістом кобальту.

Як це часто буває у разі наукових праць, поки що не уточнюється, коли на практиці можна буде скористатися перевагами нової технології.

Джерело: electrek

Disqus Comments Loading...