Рубрики Новини

Джеймс Кемерон каже, що «Аватар 2» для покриття витрат має зібрати щонайменше $2 млрд

Опубликовал
Володимир Скрипін

До однієї з найочікуваніших кінопрем’єр 2022 року — «Аватар 2» — залишилось усього три тижні, тож Джеймс Кемерон та 20th Century Studio, що належить Disney, продовжують промокампанію до виходу фільму. Одночасно з персонажними постерами стрічки вийшло велике інтерв’ю GQ, в якому режисер розповів кілька цікавих подробиць, зокрема про бюджет фільму.

Якщо пам’ятаєте, на початку 2021 року завдяки повторному прокату у Китаї оригінальний «Аватар» Джеймса Кемерона повернув собі титул найкасовішого фільму в історії (без урахування інфляції) й досі надійно утримує його з 2,9 мільярдами доларів касових зборів по всьому світу. Це результат з урахуванням всіх повторних показів, включно з нещодавнім показом оновленого «Аватару» з відреставрованим зображенням 4К HDR в українських кінотеатрах.

Конкретно суми, яку 20th Century Studio витратила на виробництво другої частини «Аватара» з підзаголовком «Шлях води», Джеймс Кемерон не назвав, проте відзначив, що фільм «достобіса дорогий» і є «найгіршим бізнес-кейсом в історії кіно». Також Кемерон повідомив, що прибутковим його можна буде вважати лише у разі, якщо він стане «як мінімум третім або четвертим касовим фільмом в історії». Саме таким є поріг беззбитковості «Аватар 2». Зараз четверте місце рейтингу найкасовіших фільмів в історії (без урахування інфляції) займає стрічка «Зоряні війни: Пробудження Сили», яка зібрала $2,068 млрд у світовому прокаті. Це означає, що «Аватар 2» має зібрати щонайменше $2 млрд, щоб почати приносити прибуток. Та чи вдасться це йому?

Онлайн-курс "Project Manager" від Laba.
Станьте проджектом, що вміє передбачати ризики наперед і доводити проєкт до результату, який хочуть замовники. Поділиться досвідом Павло Харіков, former Head of PMO в Kyivstar.
Програма курсу і реєстрація

Також Кемерон чітко дав зрозуміти, що за «Аватар 2» стоїть величезна кількість нових (і дорогих) технологій. Серед іншого режисер виокремив нову систему камер на базі Sony Venice, яка, по суті, просто з’єднує кілька камер високого класу разом, щоб створити стереоскопічну 3D-систему. Раніше він особливо хвалив високий динамічний діапазон камер. Вочевидь, також з’ясував, як знімати та відстежувати рухи одночасно над і під водою. Кемерон відомий своєю винахідливістю та творчим підходом — наприклад, для оригінального «Аватару» він розробив камеру, яка дозволяла йому бачити персонажів у їхньому CGI-середовищі у реальному часі під час знімання. Також він відомий власним баченням ролі технологій в кіновиробництві. Так, він серед перших просував 3D, але різко критикував те, як інші використовували цю технологію.

Трейлер «Аватар 2» в оригіналі (англійською)

В українському кінопрокаті «Аватар: Шлях води» з’явиться 15 грудня. Продовження, яке розповість про підводний світ Пандори вийде через 13 років після релізу оригінального фільму. Другу частину зрежисував Джеймс Кемерон, який зняв перший фільм, а головні ролі в ньому зіграли Сем Вортінґтон, Зої Салдана, Сіґурні Вівер та Кейт Вінслет.

Події другого «Аватара» відбуватимуться більше ніж через десятиліття після сюжету першої частини; фільм розповість про Джейка, Нейтірі та їхніх дітей під час чергової битви за Пандору. Далі нові фільми за франшизою планують випускати кожні два роки — наразі заплановано ще мінімум два фільми. Раніше Джеймс Кемерон заявив, що «Аватар 2» триватиме приблизно три години та допускав, що після третього чи четвертого фільму франшизи може довірити серію іншому режисеру. Якщо друга частина провалиться у прокаті, то історія може закінчитися на третьому фільмі, хоча в ідеалі Кемерон хоче зняти п’ять фільмів.

  • Свого часу фільм «Аватар» Джеймса Кемерона був номінований на дев’ять премій Оскар, включно з найкращим фільмом і найкращою режисурою; у підсумку кінострічка отримала три премії, зокрема нагороди за найкращу операторську роботу, візуальні ефекти та роботу художника-постановника.
Disqus Comments Loading...