Джеймс Вебб виявив дві яскраві галактики із раннього Всесвіту — ймовірно, вони виникли через 300-400 мільйонів років після Великого вибуху

Опубликовал
Катерина Даньшина

Дослідники за допомогою космічного телескопа Джеймса Вебба знайшли дві надзвичайно яскраві  галактики із раннього Всесвіту — вони можуть кардинально змінити наші знання про найперші зірки.

Галактики були ідентифіковані у межах двох дослідницьких програм Джеймса Вебба: GLASS-JWST Early Release Science Program  і Cosmic Evolution Early Release Science Survey. Ці галактики з’явились приблизно через 450 і 350 мільйонів років після Великого вибуху (з червоним зміщенням приблизно 10,5 і 12,5 відповідно), і майбутні спектроскопічні вимірювання Вебба допоможуть підтвердити це.

Щоб ідентифікувати найстаріші галактики, дослідники переглядали зображення Вебба та обирають їх на основі кольорів. Перш за все, увагу звертають на ті об’єкти, які не показано у видимому світлі, але видно в інфрачервоному діапазоні телескопа Вебба. Це означає, що галактика настільки сильно зміщена в червоний колір, що її світло вийшло за межі діапазону видимого світла. Це робить її потенційно дуже ранньою галактикою.

Кіноклуб "Забагато драми" від Skvot.
10 лекцій та 10 практикумів, щоб зрозуміти мистецтво кіномови.Сформуй власний смак та бібліотеку фільмів і навчись писати рецензії.
Програма кіноклубу

Дві нещодавно виявлені галактики ще не перевірені спектроскопічними вимірюваннями, але найвіддаленіша попередньо підтверджена даними ALMA — Великого міліметрового радіотелескопа Атаками (ВМРА).

“Було багато заяв про більш ранні галактики, і ми все ще намагаємося розібратися яка з них, ймовірно, справжня. У цих двох ми більше впевнені, ніж в інших”, — сказав Гарт Іллінгворт, співдослідник програми Spectroscopic Complete and Public Release IMaging for Extragalactic Research.

Серед дослідників виникали деякі суперечки щодо точності ранніх даних Вебба у міру його калібрування. Перші результати оприлюднювали галактики з червоним зміщенням до 13, але тепер це число було зменшено до 12,5 за допомогою більш точного калібрування. Це сталося тому, що попередні дані базувалися на калібруваннях, виконаних телескопом на Землі, тоді як новіші — показують інформацію під час налаштування телескопа в космосі в жовтні.

Окрім підтвердження висновків щодо віку галактик, спектроскопічні дані нададуть змогу більш детально ознайомитись із їх вмістом.

“Ми можемо бачити відбитки різних атомних елементів, які мають різні кольори в спектрі галактики. Отже, ми отримаємо більш детальну інформацію про вміст галактик, швидкість, з якою вони утворюють зірки, і рух газу”, — пояснила співавтор GLASS-JWST Алейна Генрі.

Наразі надзвичайна яскравість цих ранніх галактик змушує астрономів переглянути свої припущення щодо найдавніших зірок. Хоча дуже яскраві галактики зазвичай дуже масивні, можливо, ці не такі — а просто повні зірок Популяції III.

Зірки Популяції III — все ще є гіпотетичними, але їх ідея полягає в тому, що вони є одними з найдавніших зірок у Всесвіті з іншим складом, ніж в тих, про які нам відомо.

“Це відкриває нові питання про природу зірок і те, як вони утворюються, а також типи зірок, які утворювались в дуже ранні часи”, — каже Іллінгворт.

12 липня 2022 року після місяців очікувань NASA нарешті опублікувало перші наукові (повноколірні) знімки космічного телескопа імені Джеймса Вебба (JWST), що ознаменували початок його наукової програми завдовжки 10+ років. Ми робили добірку знімків і порівнювали їх із результатами роботи його попередника Габбла. Після цього JWST надав інформацію для великої кількості корисних відкриттів – зокрема зняв Юпітер з полярним сяйвом, що в тисячу разів сильніше за земне; зібрав дані, аналіз яких допоможе астрономам визначити склад атмосфери Марса та його поверхні; зробив найчіткіше фото кілець Нептуна та попрацював одночасно з Габблом, знявши момент зіткнення зонда DART з астероїдом.

Джеймс Вебб також отримав найдетальніший знімок знаменитих “Стовпів творіння”, що знаходяться в 6500 світлових років від Землі та виявив приховану протозорю у “пісочному годиннику” в сузір’ї Тельця, якій “всього” 100 000 років.

Джерело: The Verge, NASA

Disqus Comments Loading...