Експрезидент Neuralink Ілона Маска працює над інтерфейсом мозок-комп’ютер, який обходиться без імплантатів і працює через зоровий нерв

Опубликовал
Вадим Карпусь

Макс Ходак, який раніше обіймав посаду президента в компанії Neuralink Ілона Маска, запустив власний конкурентний стартап. Його нова компанія Science Corp. працює над інтерфейсом мозок-комп’ютер, який не вимагає будь-яких імплантів у черепі. Застосовуючи напрацювання фотоніки, планується використовувати світло та зоровий нерв ока як шлях у мозок, а не імплантований чіп.

Вчені та компанії роками експериментували з фотонікою в надії відновити зір пацієнтів. Але спроби створити інтерфейси мозок-машина з використанням зорового нерва так і не мали успіху. Стартап Science сподівається прийти до успіху на цій ниві й займається розробкою різних пристроїв, що покращують роботу мозку. Почати вирішили з зору.

Стартап залучив фінансування в сумі $160 млн і вже створив протез Science Eye, який працює на кроликах. В найближчі рік або два Science сподівається випробувати його на людях. Апарат призначений для лікування пігментного ретиніту (захворювання, що вражає периферичний зір) та дегенерації жовтої плями (що вражає з віком центральний зір).

Science Eye заснований на дуже тонкій світлодіодній плівці шириною 2 мм, яка імплантується поверх сітківки за віком. Зараз хірургічна процедура триває дві години, але Science має намір скоротити її вдвічі. Світлодіодна плівка обробляє шаблони зображення, що передаються бездротовою мережею від окулярів з вбудованими камерами. Такі окуляри захоплюють зображення і перетворюють його на форму, яку може сприйняти оптичний нерв.

Курс QA від Mate academy.
Найпростіший шлях розпочати кар'єру в ІТ та ще й з гарантованим працевлаштуванням.
Інформація про курс

Щоб пристрій функціонував, клітини зорового нерва мають стати світлочутливими. Використовуючи генну терапію, Science вводить штучний білок за допомогою ін’єкції, який змінює клітини зорового нерва. Впливаючи на окремі клітини, а не на групи клітин, можна досягти набагато вищої роздільної здатності в порівнянні з іншими передовими підходами до лікування сліпоти або захворювань очей, заявляють у Science.

Як очікується, технології компанії зрештою дозволять одночасно зчитувати та записувати дані в мозку. Але зараз дослідники зосередилися лише на записі. Ходак визнав, що практичне застосування вимагатиме значних біологічних проривів.

Ходак каже, що покращивши цю технологію на 5 або 6 поколінь, можна прийти до пристрою, який дозволить замінити окуляри та гарнітури віртуальної реальності «лише крихітним імплантатом в оці». Майбутня мета полягає в тому, щоб створити новий тип мозкової операційної системи, яка могла б, наприклад, проєктувати покрокові інструкції на очне яблуко або створювати більш захоплюючі відеоігри.

Джерело: bloomberg

Disqus Comments Loading...