Ентузіаст обслуговує персональний сайт на 40-річному модифікованому комп’ютері IBM PCjr із 736 КБ ОЗП

Опубликовал
Вадим Карпусь

Інженер-програміст Майкл Брутман використовує для хостингу свого персонального вебсайту модифікований комп’ютер IBM PCjr. Цей 39-річний пристрій, випущений ще в березні 1984 року, продовжує успішно функціонувати та виконувати покладені на нього завдання.

Домашній комп’ютер Брутмана оснащений процесором NEC V20 із тактовою частотою 4,77 МГц. IBM розробила систему з розрахунком на 128 КБ оперативної пам’яті, але після модифікації вона тепер містить «суттєві» 736 КБ ОЗП. Пристрій містить ряд інших змін. Наприклад, він включає додаткову плату, яка дозволяє PCjr завантажуватися з диска IDE, та міст SATA/IDE, що дозволяє комп’ютеру використовувати SATA SSD місткістю 240 ГБ. Додатково повідомляється про використання адаптера Xircom PE3-10BT, який дозволяє підключати комп’ютер до мережі через Ethernet інтерфейс, використовуючи паралельний порт.

Відповідно до сторінки стану сервера, він був підключений до мережі 31 березня і з того часу працює без зупинок. 109 днів безперервної роботи не є визначним досягненням для сучасних систем, але з огляду на вік цього конкретного екземпляра, це дуже гарний результат. Також слід зазначити, що персональний сайт BrutmanLabs.org – це скоріше хобі, а не портал з великою відвідуваністю, що потребує великих ресурсів для обслуговування. І при цьому він завантажується дуже повільно.

Курс Quality Assurance (QA) від Mate academy.
Курс QA — ідеальний для новачка. Від основ тестування до складних стратегій — опануйте всі технології, щоб жодна помилка не змогла вас оминути. Ми впевнені в якості нашого курсу, тому гарантуємо вам працевлаштування після його завершення.
Зареєструватись на курс

Згідно з Книгою рекордів Гіннеса, рекорд за тривалістю безперервної роботи комп’ютера належить комп’ютерній системі управління на борту космічного корабля NASA «Вояджер-2». Він залишив Землю 20 серпня 1977 року – це на кілька років раніше, ніж вийшов PCjr.

Джерело: techspot

Disqus Comments Loading...
Поделитесь в соцсетях
Опубликовал
Вадим Карпусь