Ентузіаст перетворив SSD Crucial QLC 512 ГБ на SLC 120 ГБ зі збільшенням ресурсу та швидкості

Опубликовал
Андрій Русанов

Технічний ентузіаст Габріель Ферраз перетворив свій SSD Crucial BX500 512 ГБ з QLC (4 біти на комірку) на SLC (один біт на комірку). При цьому місткість накопичувача зменшилася до 120 ГБ, а продуктивність та довговічність SSD збільшилися.

Твердотілий SATA-накопичувач Crucial BX500 місткістю 512 ГБ використовує контролер Silicon Motion SM2259XT2 та пам’ять QLC NAND від Micron і є недорогим рішенням. Втім, QLC-сховища мають репутацію низькопродуктивних та сумнівних з погляду довговічності. Іноді диски мають кеш DRAM або SLC, чи використовують частину оперативної пам’яті, щоб швидше та довше працювати.

Контролер Silicon Motion SM2259XT2 має одноядерний 32-розряднй процесор ARC із тактовою частотою 550 МГц та два канали передавання даних зі швидкістю 800 МТ/с (400 МГц) без кешу DRAM. Цей SSD використовує чотири кристали NAND Flash від Micron з номерами деталей NY240. Кожні дві матриці мають свій канал. Ці кристали NAND Flash були розроблені для роботи на швидкості 1600 МТ/с (800 МГц), але обмежені лише 525 МТ/с у цьому SSD.

Середня витривалість цих матриць становить 1500 циклів програмування/стирання у NAND FortisFlash і близько 900 циклів у Mediagrade. Перетворення того самого приводу в SLC збільшує ці цифри до 100 000 та 60 000 відповідно. Для перепрограмування SSD використовувалася програма MPtools для контролера Silicon Motion SM2259XT2, куди важливо ввести правильне маркування чипів пам’яті, а також ввести та перевірити низку інших параметрів та модифікувати файли ПЗ. Файл конфігурації з урахуванням регістру змінюється, щоб дозволити кристалам працювати як SLC NAND Flash. Процес детально описаний в відео.

Курс Power Skills For Tech від Enlgish4IT.
Зменшіть кількість непорозумінь на робочому місці та станьте більш ефективним у спілкуванні в мультикультурній команді. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Реєстрація на курс

У результаті місткість накопичувача зменшується з 512 ГБ до 114-120 ГБ, а витривалість SSD становить до 4000 TBW (терабайтів перезапису), що означає приблизно 3000% збільшення (у 30 разів). Продуктивність також зросла, але її значною мірою обмежують інтерфейс SATA 3 та контролер, проте значно зменшилися затримки та час доступу.

Ці маніпуляції краще не повторювати без ретельної підготовки та знання справи. Неточні параметри або маніпуляції з файлами можуть «вбити» накопичувач. також спосіб працює лише на деяких SSD. Ентузіаст зазначає, що перед експериментом він консультувався зі спеціалістами, як все зробити та продемонструвати у відео.

Джерела: TechPowerUp, Tom`s Hardware

Disqus Comments Loading...
Поделитесь в соцсетях
Опубликовал
Андрій Русанов