Рубрики НовиниСофт

Ентузіаст створив програму, яка легко та точно відтворює Windows 95 практично на будь-якій платформі

Опубликовал
Андрей Русанов

У деяких людей знайомство з Windows почалося з версії Windows 95, а дехто ніколи не бачив цієї версії ОС. Поринути в ностальгію або вивчити цей етап історії ПК тепер легше, ніж будь-коли. Програміст Фелікс Рісеберг з 2018 року працював над емулятором, що максимально повно відтворює функції Windows 95 за допомогою Javascript – і у нього вийшло.

Практично точна копія Windows 95 у вигляді єдиного файлу розміром від 234 МБ до 313 МБ працює практично на будь-якій платформі – є варіанти для Windows, macOS і Linux, а також спеціальні версії для 32-бітної, 64-бітної архітектури та ARM.

Команда The Verge випробувала емулятор на MacOS Monterey 12.6 – він досить вправно відтворює Windows 95, включно зі специфічними для неї нестабільностями. Вдалося запустити Doom, що встановлений разом із кількома іншими іграми.

Онлайн-курс "Excel та Power BI для аналізу даних" від robot_dreams.
Навчіться самостійно аналізувати й візуалізувати дані, знаходити зв’язки, розуміти кожен аспект отриманої інформації та перетворювати її на ефективні рішення.
Детальніше про курс

Класика Microsoft (Сапер, Пасьянс, Серця та FreeCell) знаходяться в розділі “Аксесуари” в меню “Пуск”. Також там є старі добрі MS Paint, Блокнот та Калькулятор. Звук на Mac не працював, оскільки для macOS ще не доступний останній білд емулятора, але це було виправлено у версії 3.1.1 для Windows.

Мережеве оточення є, але його не вдалося змусити його працювати на наявному сучасному мережевому обладнанні. У програмі також є емулятор дискети. Можна змонтувати образ диска (*.img), а потім запустити його з диска A.
Windows 95 нині навряд чи може бути зручним робочим середовищем, але вивчати його може бути цікаво. Усі версії можна знайти на GitHub.

 

Disqus Comments Loading...