ESA контрольовано спалило супутник в атмосфері

Опубликовал
Юрій Орос

Європейське космічне агентство ESA виконало маневр супутника Atmospheric Dynamics Mission-Aeolus (ADM-Aeolus), який дав змогу спалити його рештки, максимально убезпечивши орбіту та планету від космічного сміття.

Aeolus запустили на орбіту висотою 320 км 22 серпня 2018 року. Супутник використовували для спостереження та проведення точних вимірювань щодо компонентів вітрів, передає New Atlas.

Він був розрахований на три роки служби, проте пропрацював на 18 місяців довше. Залишок палива не давав змогу розраховувати на подальше функціонування, тому місію вирішили припинити.

Воркшоп "PR + AI: Рисерч, Креатив, Контент" від Skvot.
Навчіться адаптувати потенціал АІ під задачі піарника. Корисні тулзи, яким можна делегувати рутину, генерувати свіжі ідеї для контенту і піар-стратегій.
Дізнатись більше

ESA використало момент для перевірки контрольованого маневру. Зниження відбувалося в 4 етапи: спочатку до висоти 280 км, потім 150, 120 км і врешті нижче лінії Кармана — 80 км.

На фінальному етапі ESA «злило» рештки палива та рідину акумуляторів, щоб мінімізувати ризики вибуху. Врешті Aeolus повністю згорів над Антарктидою.

Disqus Comments Loading...