Рубрики Новини

Foxconn заплатить працівникам по $1 400 за припинення протестів та звільнення з “iPhone City” у Чженчжоу

Опубликовал
Катерина Даньшина

Foxconn, постачальник Apple, перепросив за затримку премій, стверджуючи, що це сталося через “технічну помилку”. Працівникам обіцяють виплатити компенсацію у розмірі однієї-двох зарплат у випадку, якщо вони припинять протести, звільняться та залишать територію заводу у Чженчжоу.

Завод, який також називають “iPhone City”, був змушений припинити роботу в жовтні після спалаху COVID-19 відповідно до суворої “zero-covid” політики Китаю. Але у матеріалі The New York Times зазначалося, що через новий спалах коронавірусної інфекції деяких працівників Foxconn закрили на території заводу на кількаденний карантин з обмеженими запасами провізії.

Врешті це призвело до масового відтоку працівників, а Foxconn розпочав нову кампанію з набору персоналу, у результаті якої понад 100 000 людей підписалися на вакансії. Згідно з документом із зазначенням пакетів заробітної плати, новим співробітникам обіцяли заплатили премію у розмірі 3000 юанів (близько 420 доларів), якщо вони пропрацюють 30 днів, та ще стільки ж через 60 днів.

Протест на заводі спалахнув у вівторок, коли робітникам повідомили, що виплати будуть відкладені до наступного року: причому першу нададуть 15 березня, а другу – у травні. На відео, що розповсюджуються в соціальних мережах, видно, як правоохоронці у захисних костюмах штовхають і б’ють протестувальників палицями та металевими лозинами. 

Курс Java від CyberBionic Systematics.
Вивчіть Java та отримайте можливість працювати в високооплачувних сферах мобільної розробки під Android та Enterprise (великий бізнес).
Зарееструватися на курс
Джерело: CNN

Помічено, що деякі робітники зносили паркани, кидали пляшки у поліціянтів, а також розбивали та перевертали їх машини.

Джерело: CNN

“Новим працівникам довелося працювати більше днів, щоб отримати обіцяний бонус, тому вони почувалися обдуреними”, — сказав CNN один із працівників.

Нині Foxconn визнала, що зміни дат платежів були помилковими. 

“Наша команда вивчала це питання та виявила технічну помилку під час процесу реєстрації. Ми просимо вибачення та гарантуємо, що фактичні виплати відповідають погодженим та офіційним обіцянкам у рекламній кампанії”, — йдеться у заяві Foxconn.

Apple — найбільший клієнт Foxconn — також висловила свою думку, зазначивши в заяві, опублікованій CNN, що компанія “тісно співпрацює з Foxconn, щоб забезпечити розв’язання проблем своїх співробітників”. 

Foxconn запропонувала працівникам компенсацію в розмірі 10 000 юанів (1400 доларів США) у спробі покласти край протестам на підприємстві. Компанія одразу видасть 8000 юанів (близько 1120 доларів) робітникам, які звільняться з заводу, і ще 2000 юанів (близько 280 доларів) після того, як вони сядуть в автобуси, щоб залишити підприємство.

Повідомляється, що виробничий партнер Apple висловив цю пропозицію в середу через текстове повідомлення, надіслане з відділу кадрів.

Раніше цього місяця Apple оголосила, що очікує зниження постачання моделей iPhone 14 преміумкласу через збої, викликані локдауном на тому самому підприємстві Foxconn. На заводі у Чженчжоу працює понад 200 000 осіб, які виробляють пристрої Apple, включаючи iPhone 14 Pro і Pro Max, і на частку підприємства припадає 70% постачання iPhone по всьому світу.

Джерело: The Verge, CNN

Disqus Comments Loading...