FrankenSAM: Україна та США модифікували ЗРК для використання ЗСУ американських ракет AIM-9M та RIM-7

Опубликовал
Вадим Карпусь

Міністерство оборони США у рамках проєкту FrankenSAM (об’єднання англійських слів «Франкенштейн» та «ЗРК») допомагає Україні створити новий зенітно-ракетний комплекс із наявних компонентів. Мета проєкту полягає в тому, щоб надати ЗСУ можливість використовувати американські ракети AIM-9M Sidewinder та RIM-7.

У рамках проєкту FrankenSAM США змогли імпровізувати та побудувати нову ракетну установку з радарів та інших компонентів, наданих союзниками та партнерами. Система зможе запускати ракети AIM-9M Sidewinder, які США передають Україні у рамках чергового пакету допомоги.

AIM-9 Sidewinder ─ це ракета класу «повітря-повітря» ближнього радіуса дії. Вона була розроблена в середині 1950-х років, але з того часу багаторазово вдосконалювалася і виробляється досі. Більшість модифікацій AIM-9 оснащені інфрачервоною системою самонаведення. Ракета має діаметр 127 мм, довжину 3 метри та боєголовку осколково-фугасної дії масою 9,4 кг. Операційний діапазон становить від 1,0 км до 35,4 км, а максимальна швидкість – 2,5 Маха (3063 км/год).

Крім того, американські та українські інженери змогли модифікувати зенітно-ракетну установку «Бук», щоб вона могла стріляти ракетами RIM-7. У той час як запас ракет для установки «Бук» скорочується, ракети RIM-7 у США є у великій кількості.

Англійська для початківців від Englishdom.
Для тих, хто тільки починає вивчати англійську і хоче вміти використовувати базову лексику і граматику.
Реєстрація на курс

RIM-7 ─ це зенітна та протиракетна ракета малої дальності. В цьому випадку діаметр становить 200 мм, довжина – 3,7 метра, а маса осколково-кільцевої боєголовки ─ 41 кг. Операційний діапазон становить 19 км, а максимальна швидкість – 4256 км/год.

Обидві ці системи ЗРК надійдуть в Україну восени цього року, щоб задовольнити найважливіші потреби протиповітряної оборони, оскільки в осінньо-зимовий період очікується чергова хвиля російських атак дронами та ракетами на українську енергетичну систему.

Джерело: apnews

Disqus Comments Loading...