Галузь ШІ до 2027 року споживатиме стільки ж енергії, як Швеція чи Нідерланди

Опубликовал
Катерина Даньшина

За прогнозами штучний інтелект споживатиме до 85-134 террават-годин на рік.

Після ефектної появи ChatGPT торік жага технологічних компаній до створення продуктів штучного інтелекту значно підсилилась, на що вплинув й інтерес зі сторони інвесторів. Однак шлях до створення нових технологій не обходиться без вуглецевого сліду, а споживання енергії в галузі зростає і найближчими роками може досягти рівня невеликих країн, про що йдеться у дослідженні Алекса де Фріса, доктора філософії школи бізнесу та економіки Амстердамського вільного університету.

«Згідно з планами виробництва на найближчі кілька років, до 2027-го пристрої ШІ споживатимуть стільки ж електроенергії, скільки Нідерланди, Швеція чи Аргентина», — розповів де Фріс виданню Insider.

Навчання великих мовних моделей та створення ними контенту, зробить ШІ «відносно енергозатратним‎», якщо «порівнювати його зі стандартним пошуком у Google».

«Кожен з серверів штучного інтелекту вже може споживати стільки ж електроенергії, скільки понад дюжина домогосподарств у Великій Британії разом узятих. Тож цифри дуже швидко складаються».

У дослідженні аналізується ланцюжок постачання пристроїв зі штучним інтелектом з особливою увагою до NVIDIA — виробника, який домінує приблизно на 95% ринку мікросхем зі штучним інтелектом. Зважаючи на кількість техніки, яка, як очікується, постачатиметься до 2027 року, діапазон споживання енергії штучним інтелектом може сягнути 85-134 террават-годин електроенергії щороку.

Курс Frontend розробки від Mate academy.
Front-end розробник одна з найзатребуваніших професій на IT ринку. У Mate academy ми навчимо вас розробляти візуально привабливі та зручні інтерфейси. Після курсу ви зможете створювати вебсайти і застосунки, що вразять і користувачів, і роботодавців.
Дізнатися більше про курс

Де Фріс визнає, що загальнодоступна інформація щодо цього все ще досить обмежена, оскільки технологічні компанії не розкривають достатньо даних.

«Насправді ми не знаємо, куди в кінцевому підсумку потраплять ці машини, і яке це матиме значення щодо «‎екологічності» ШІ», — каже дослідник.

Пом’якшити вплив, як зазначає де Фріс, допоможе більша прозорість компаній та уважніший підхід до розробки ШІ в цілому.

«Треба думати, чи дійсно вам потрібно впроваджувати штучний інтелект у свої програми, — додав він, — це не чудодійний засіб від усього».

Денні Квінн, керівник шотландської фірми DataVita, що займається центрами обробки даних, сказав, що якщо на початку 2023 року його компанія отримувала «один-два запити на тиждень» на розміщення комплекту ШІ, то зараз кількість виросла до сотні.

Він також описав різницю в споживанні енергії між стійкою, що містить стандартні сервери, і стійкою, що містить процесори ШІ.

«Стандартна стійка зі звичайним комплектом — це приблизно 4 кВт потужності, що еквівалентно потужності будинку для сім’ї. Тоді як стійка з комплектом штучного інтелекту буде приблизно у 20 разів більша, тобто приблизно з потужністю 80 кВт».

Утім зростуть не лише енергозатрати. В останньому звіті про сталий розвиток Microsoft, яка інвестує значні кошти в розробку штучного інтелекту, зазначила, що споживання води підскочило на 34% між 2021 і 2022 роками до 6,4 мільйона кубічних метрів (приблизно 2500 олімпійських басейнів).

Водночас, як зазначає BBC, ШІ може стати технологією, яка допоможе розв’язати деякі екологічні проблеми. Google й American Airlines нещодавно виявили, що пілоти можуть вдвічі зменшити кількість парових слідів від літаків з використанням експериментального ШІ-інструменту для вибору висоти.

Уряд США вже витрачає мільйони доларів на спроби відтворити термоядерний синтез, а штучний інтелект має усі шанси пришвидшити дослідження, які ведуться з 1960-х років із дуже повільним прогресом.

Disqus Comments Loading...