«‎Google — не зло, це просто бізнес». Сундар Пічаї дав свідчення у суді в межах антимонопольного позову від США

Опубликовал
Катерина Даньшина

Позов розглядає серію угод Google, які гарантують, що її пошукова система буде помітною, коли користувачі вмикають свій смартфон або відкривають браузер.

Гендиректор Google Сундар Пічаї дав свідчення у суді в межах антимонопольного позову США проти компанії — найбільшого з часів протистояння з Microsoft 25 років тому.

Справа зосереджена на мережі контрактів компанії, які дозволяють Google встановити свою пошукову систему дефолтною на мільйонах пристроїв і браузерів по всьому світу. У 2021 році Google спрямувала загалом $26,3 мільярда на забезпечення подібних угод зі своїми партнерами — лише Apple отримувала близько $10 млрд на рік.

Пічаї визнав, що Google платить Apple більше грошей за пошук «‎за замовчуванням», ніж будь-якому виробнику телефонів Android, але «велика частина різниці», за його словами, полягає в тому, що Google має окремі угоди з виробниками смартфонів Android і операторами зв’язку, тоді як Apple «є виробником оригінального обладнання, який контролює свої телекомунікаційні канали».

Психологічний профорієнтаційний тест для IT-фахівців від Ithillel.
Пройдіть психологічний профорієнтаційний тест для IT-фахівців щоб дізнатися ваші сильні сторони, вподобання і інтереси і з'ясувати, яка IT-спеціальність вам підходить.
Пройти тест

Пічаї каже, що під час перегляду контрактів, Google обмежила те, як Apple може обробляти пошукові запити, які користувачі вводили в її продукти. Компанія з Купертіно може сама обирати, які запити спрямовувати в Google, а які через власну технологію пошуку, і Google побоювалась, що вона зможе, наприклад, надіслати пошукові запити Amazon.

«Ми хотіли переконатися, що, коли ми розглядаємо довгострокову угоду, поняття дефолту реалізовуватиметься подібним чином», — сказав Пічаї, згадуючи свої переговори з керівником служби обслуговування Apple Едді К’ю у 2016 році.

Міністерство юстиції спробувало провести контраст між бажанням Google бути пошуковою системою за замовчуванням для мільйонів користувачів та її гучними запереченнями того, що Microsoft, здається, робить Bing ефективною стандартною пошуковою системою в Internet Explorer. Торік Google надіслала в корпорацію листа, в якому висловила занепокоєння щодо цієї практики.

«Ми глибоко стурбовані можливою шкодою конкуренції через дії Microsoft», — написала тоді Google, нагадавши Microsoft про її власні минулі конфлікти з антимонопольними регуляторами.

Пічаї заперечив будь-які паралелі між двома ситуаціями, описавши угоди Google як стандартні рекламні контракти. За його словами, практика Microsoft викликає занепокоєння, оскільки користувачів не інформують належним чином про можливість вибору іншої пошукової служби.

Серед іншого на суді розглянули внутрішній електронний лист від 2007 року з даними про те, що коли люди змінювали домашню сторінку свого вебпереглядача на Google, вони одразу починали виконувати на 15% більше пошуків у пошуковику компанії, а коли перемикалися, то на 27% менше.

Страх перед Apple

Урядові юристи намагалися довести, що Google побоюється активного залучення Apple до пошуку, посилаючись на електронний лист від 2019 року, в якому Пічаї просить підлеглого інформувати, коли співробітники пошуку Google переходитимуть на роботу в компанію з Купертіно.

Цей запит надійшов, коли Пічаї звернув увагу на кількох звільнених співробітників і зусилля Джона Джаннандреа, колишнього керівника пошуку Google, який пішов працювати в Apple. Остання тим часом засвідчила, що завжди вважала Google найкращою пошуковою системою для своїх користувачів, навіть якщо розглядала партнерство з Microsoft у пошуковій сфері або навіть пряму купівлю Bing.

«Були моменти, коли люди в Google були стурбовані Apple як потенційним конкурентом у пошуку», — заявив Пічаї, не посилаючись на конкретні часові рамки.

Питання юристів про потенційну плату Apple за «не вихід на пошуковий ринок» роздратувало Пічаї. Водночас він згадав, що відносини між Apple і Google не завжди були ідеальними. У грудні 2018 року Сундар зустрівся з Тімом Куком, який був стурбований тим, що зростання доходів Apple, пов’язане з угодою, не встигає за Google. Кук хотів знати, чим ця різниця пояснюється, і Пічаї сказав, що будь-яка розбіжність, ймовірно, пов’язана з помилками Apple у пошуку, а не з вини Google.

«Google не контролює кількість або тип трафіку, отриманого Safari, а Apple  може це робити», — стверджував керівник Google на зустрічі.

Попри те, що обидві компанії розглядали пошукову угоду як взаємовигідну, і Кук, здавалося, був «дуже вмотивованим працювати над пошуком хорошого досвіду для спільних користувачів», як свідчив Пічаї, зустріч часом була «напруженою», а деякі учасники «нервували».

Щоб згладити ситуацію, під час зустрічі Пічаї запропонував створити спеціальну програму або віджет Google, який буде попередньо завантаженим на iOS від Apple і дозволить користувачам отримувати доступ до пошуку Google прямо зі своїх головних екранів.

«Кук вислухав, але не відреагував на це», — йдеться в резюме Google.

Внутрішні чати Google

Американські прокурори також сперечалися з Пічаї через обробку внутрішніх комунікацій Google, які можуть бути включені в майбутні судові процеси. Компанія до лютого цього року автоматично видаляла повідомлення з чату співробітників через 24 години.

За словами Сундара політика чатів Google була встановлена ​​ще у 2008 році юридичною командою компанії, до його приходу на посаду гендиректора. Адвокат зазначив, що Пічаї нічого з цим не зробив, і той погодився, що просто не звернув на цю зміну уваги.

Водночас Мін’юст показав журнал чату 2021 року за участю Пічаї та його асистента з комунікацій, де Сундар просить вимкнути історію повідомлень, перш ніж видалити цей запит за 9 секунд. Пічаї сказав, що в цьому випадку розмова в чаті могла включати особисту інформацію.

Джерело: The Verge, CNN

Disqus Comments Loading...