Google платить Apple 36% доходів від пошуку в Safari, щоб залишатися стандартною пошуковою системою

Опубликовал
Вадим Карпусь

Як виявилося, Google платить Apple 36% усіх доходів від реклами, отриманих від Google-пошуку в браузері Safari. Цю конфіденційну інформацію розкрив професор економіки університету Чикаго Кевін Мерфі під час його показань від імені Alphabet в рамках судового розгляду, ініційованого Міністерством юстиції США.

Ця цифра пролила більше світла на відносини між двома найбільшими у світі технологічними компаніями, які останні кілька років опинилися під пильною увагою антимонопольних органів. Міністерство юстиції звинуватило Google у використанні своїх ресурсів для підтримки домінування на ринку. Це проявляється в тому, що пошуковий гігант платить іншим компаніям за те, щоб її пошуковий сервіс був встановлений як стандартний пошук у браузерах. У випадку Apple це призводить до того, що пошук Google встановлено стандартним у Safari на сотнях мільйонів (якщо не мільярдах) пристроїв iPhone, iPad та Mac.

Незрозуміло, який рекламний дохід Google отримує від Safari, але можна з упевненістю припустити, що 36% цієї суми, ймовірно, складуть десятки мільярдів доларів. У 2022 році загальний дохід Google становив $279,8 млрд, більша частина якого припала на рекламу. Раніше у звіті New York Times повідомлялося, що у 2021 році Google заплатила Apple «близько $18 млрд», щоб бути стандартною пошуковою системою у Safari.

Додамо, нещодавно генеральний директор Mozilla Foundation заявила, що рішення переключитися з пошуку Google на Yahoo у Firefox було «провальним». Тим самим підтримувалося твердження Google, що вибір її пошуку за замовчуванням продиктований насамперед якістю сервісу, а не грошовими виплатами.

Онлайн-курс Frontend-разробник від Powercode academy.
Курс на якому ти напишеш свій чистий код на JavaScript, попрацюєш із різними видами верстки, а також адаптаціями проектів під будь-які екрани. .
Зарееструватися

Джерело: Engadget

Disqus Comments Loading...