Рубрики НовиниСофт

Google Пошук за три квартали отримав мільярд запитів на видалення «піратських» посилань – чверть від власника PornHub

Опубликовал
Катерина Даньшина

Менш ніж за 9 місяців в Google надійшло понад мільярд запитів на видалення посилань на піратський контент – і майже чверть відправила MindGeek, материнська компанія PornHub.

Запущена ще 25 років тому пошукова система Google швидко захопила домінуючу частку ринку, яку зберігає й до сьогодні – однак позиція компанії як лідера пошуку тягне за собою відповідальність, зокрема і в тому, що стосується авторських прав. Повільно, але неухильно Google змінювала свою політику, щоб перешкоджати піратським сайтам. І один з інструментів – це відповіді на прямі запити щодо порушення DMCA (Digital Millennium Copyright Act — Закон про авторське право в цифрову епоху).

Вперше Google почала відстежувати ці повідомлення у минулому десятилітті. Навесні 2012 року компанія опублікувала звіт про прозорість, у якому були опубліковані всі запити DMCA, включно з цільовими посиланнями та їхніми відправниками. Кілька днів тому Google досягла цифри у 7 млрд запитів. 

На шкалі нижче можна побачити, що про мільярд з цих URL-адрес було повідомлено протягом 9 місяців. Для порівняння: для переходу від 5 до 6 мільярдів запитів знадобилося вдвічі більше часу.

Онлайн-курс "PR Basis" від Skvot.
Дізнайся нюанси різних сфер і обрери свою.Як результат — матимеш стратегію бренду у своєму портфоліо та зможеш стартувати в піарі. Інсайтами ділиться лекторка, яка має 9+ років досвіду.
Детальніше про курс

Більшість запитів належать MG Premium, який є засобом для захисту інтелектуальної власності MindGeek. Однією з головних цілей роботи організації є закриття «неліцензійних» сайтів або, принаймні, їх пошук. Торік MG Premium виграв багатомільйонний позов у ​​федеральному суді США проти піратського сайту Daftsex – основний домен був ліквідований, однак в хід пішли альтернативні, тож він доступний і досі.

Ця зухвала позиція підштовхнула MG Premium розпочати масову ліквідацію піратів за допомогою з DMCA у небачених раніше масштабах. За перші кілька місяців року компанія позначила більше чверті мільярда URL-адрес Daftsex. Сплеск чітко видно на графіку вище, і часом Google Пошук отримував в середньому понад два мільйони запитів на видалення на день.

Сама цифра у 7 мільярдів також заслуговує на деяке уточнення – це число стосується лише URL-адрес, про які було повідомлено Google, і включає дублікати, а також сторінки, яких не було в індексі пошукової системи. Остання категорія додається в спеціальний список спостереження, щоб переконатися, що вони не з’являться у пошуку в майбутньому.

Google відхиляє мільйони запитів, оскільки вони не показують посилання на правопорушний вміст. Це стосується зокрема сторінок Netflix, IMD, Білого дому, NASA і навіть ФБР.  Нарешті, варто зазначити, що не всі повідомлення про видалення надсилаються людьми чи компаніями, зазначеними в них. Протягом останніх кількох років з’являлось чимало самозванців, які надсилали повідомлення від імені законних власників прав (часто це – власники піратських сайтів, які намагаються нейтралізувати конкурентів).

Джерело: TorrentFreak

Disqus Comments Loading...