Рубрики НовиниСофт

Google впроваджує платформу розширень Chrome Manifest V3 — старіші розширення будуть видалені у січні 2024 року

Опубликовал
Андрей Русанов

Google планує поступово запроваджувати нову платформу розширень для Chrome під назвою Manifest V3. Починаючи з Chrome 112, у січні 2023 року, компанія може почати відключати підтримку Manifest V2 у ранніх гілках Canary, Dev та Beta. Потім, у червні, з версії Chrome 115, компанія почне експериментувати з відключенням підтримки у стабільному каналі.

У зв’язку з переходом стабільної версії Chrome на версію 3, усі розширення Manifest V2 в інтернет-магазині Chrome будуть приховані (але не видалені). Повне видалення чекає на них у січні 2024 року.

Хоча Manifest V3 включає масу змін, багато з яких, за твердженням Google, стосуються конфіденційності та безпеки, оновлення може порушити роботу блокувальників реклами – воно здатне зробити їх повністю недієздатними.

Більшість сучасних блокувальників реклами, таких як uBlock Origin та AdGuard, покладаються на API Chrome webRequest, щоб блокувати цілі категорії HTTP-запитів. Але цей метод може значно збільшити час завантаження та рендерингу сайтів, чого Google очевидно прагне уникнути. Натомість Manifest V3 вимагає від розробників використовувати declarativeNetRequest, що означає використання чорного списку URL-адрес. Проблема в тому, що такий перелік правил обмежений 30 000 записами. Альтернативні списки блокування реклами можуть містити понад 300 000 записів.

Практичний інтенсивний курс з дизайну - Design Booster від Powercode academy.
Навчіться дизайну з нуля за 3 місяці і заробляйте перші $1000, навіть якщо ви не маєте креативного мислення, смаку або вміння малювати. Отримайте практичні навички, необхідні для успішної кар'єри в дизайні.
Зарееструватися

Корпоративні користувачі отримують відстрочку та зможуть продовжувати використовувати розширення Manifest V2 до січня 2024 року.

Джерело: Engadget

Disqus Comments Loading...