«Хаббл» підтвердив, що крижана комета Бернардинеллі-Бернштейна має рекордно велике ядро ​​— 500 трильйонів тонн

Опубликовал
Тетяна Нечет

Космічний телескоп «Хаббл» рано списувати з рахунків. У березні цього року стало відомо, що завдяки його роботі виявлено найдальшу зірку – Earendel.

Тепер «Хаббл» допоміг визначити розміри найбільшого крижаного ядра комети. Діаметр становить приблизно 135 км у поперечнику. Ядро гігантської комети C/2014 UN271 (Бернардінеллі-Бернштейна) приблизно в 50 разів більше, ніж у більшості відомих комет. Його маса оцінюється в приголомшливі 500 трильйонів тонн, що у 100 000 разів перевищує масу типової комети.

Вигляд комети, оброблені моделі коми. І ядро ​​(чорне, як вугілля). Фото: NASA, ESA, Man-To Hui (Macau University of Science and Technology), David Jewitt (UCLA); Image processing: Alyssa Pagan (STScI)

Гігантська комета знаходиться від нас на відстані 4,8 мільярда кілометрів. І летить із швидкістю 35 000 км на годину від краю Сонячної системи. Але вона ніколи не наблизиться до Сонця ближче, ніж на 1,6 мільярда км, що трохи далі, ніж відстань до планети Сатурн. І це буде не раніше 2031 року.

«Хоча розмір ядра оцінюється в 135 кілометрів у діаметрі, воно знаходиться так далеко, що «Хаббл» не може його розрізнити. Його розмір отримано з допомогою вивчення здібності віддзеркалення, виміряної «Хабблом». Ядро чорне, мов вугілля. Площа ядра визначається за радіоспостереженнями», — зазначили у Європейському космічному агентстві (ESA).

Курс Project Manager від Powercode academy.
Онлайн-курс Project Manager. З нуля за 3,5 місяці до нової позиції Без знання коду, англійської та стресу.
Зарееструватися

У NASA повідомили, що попереднім рекордсменом була комета C/2002 VQ94 із діаметром ядра близько 96 км. Вона була виявлена ​​в 2002 році в рамках проекту дослідження навколоземних астероїдів (LINEAR).

«Ця комета — буквально вершина айсберга серед багатьох тисяч комет, які надто невиразні, щоб їх можна було побачити у віддалених частинах Сонячної системи. Ми завжди підозрювали, що ця комета має бути великою, бо вона настільки яскрава навіть на такій великій відстані. Тепер ми підтверджуємо, що це так», — сказав Девід Джуїтт, професор планетології та астрономії Університету Каліфорнії в Лос-Анджелесі. Анхелес (UCLA) та співавтор нового дослідження у The Astrophysical Journal Letters.

Комета C/2014 UN271 виявлена ​​астрономами Педро Бернардинеллі та Гері Бернштейном на архівних зображеннях, отриманих під час дослідження темної енергії в Міжамериканській обсерваторії Серро-Тололо в Чилі. Її вперше завдяки щасливому випадку спостерігали в листопаді 2010 року, коли вона знаходилася на відстані 4,8 млрд км від Сонця. З того часу комета Бернардинеллі-Бернштейна інтенсивно вивчається за допомогою наземних та космічних телескопів.

Порівняння розмірів твердого ядра крижаного комети C/2014 UN271 (Бернардинеллі-Бернштейна) з іншими. Фото: NASA, ESA, Zena Levy (STScI)

Складність виміру цієї комети полягала в тому, що важко розділити, де її тверде ядро, а де — величезна пилова кома. Тому «Хаббл» лише розрізняє яскраві спалахи світла на місці розташування ядра. Потім команда дослідників зробила комп’ютерну модель навколишньої коми та скоригувала її, щоб вона відповідала зображенням «Хаббла». Потім світіння коми видалили, щоб побачити лише зіркоподібне ядро. Після вчені порівняли отримані дані про світимість з більш ранніми радіоспостереженнями ALMA («Атакамські великі антенні грати міліметрового діапазону») в Чилі. Ці об’єднані дані обмежують діаметр та здатність віддзеркалення ядра. Нові виміри «Хаббла» схожі на ранні оцінки розміру ALMA, але припускають темнішу поверхню ядра.

Disqus Comments Loading...