«Хвороба X»: британські вчені почали розробку вакцини проти нової пандемії

Опубликовал
Катерина Даньшина

У державному лабораторному комплексі Портон-Даун у Вілтширі близько 200 вчених зайняті розробкою вакцини від захворювання, яке потенційно може викликати нову пандемію.

Дослідники склали перелік небезпечних тваринних вірусів, здатних заразити людей і у майбутньому широко поширитися світом – однак, яка з них спровокує пандемію нині невідомо, тому потенційну інфекцію називають «‎Хворобою X».

«Сподіваюся, ми зможемо запобігти пандемії. А якщо ні й доведеться реагувати – то розробку вакцин і терапевтичних засобів ми вже розпочали», – каже професор Дам Дженні Гарріс, голова Агентства охорони здоров’я Великої Британії.

Для роботи над протидією «‎Хворобі X‎» спеціально розширили Центр розробки та оцінки вакцин у Портон-Дауні – раніше він був зосереджений виключно на COVID і тестуванні ефективності вакцин проти його нових варіантів.

Лабораторія з високим ступенем захисту Центру розробки та оцінки вакцин у Портон-Дауні

Нині вчені беруть участь у моніторингу кількох патогенів високого ризику, включаючи пташиний грип, мавп’ячу віспу і хантавірус – хворобу, яку поширюють гризуни. 

Одним з успішних результатів є розробка вакцини проти кримсько-конгоанської геморагічної лихоманки (ККГЛ) – хвороби, що поширюється кліщами та має летальність у 30% випадків. Ранні клінічні випробування щойно почалися й очікується, що щеплення випробують 24 добровольці. Ця хвороба нині стає все більш поширеною в Європі, оскільки глобальна температура зростає, і деякі мандрівники привезли інфекцію до Великої Британії.

Онлайн-курс "Android Developer" від robot_dreams.
Курс для всіх, хто хоче навчитися розробляти застосунки для Android з нуля, створити власний пет-проєкт для портфоліо та здобути професію, актуальну наступні 15–20 років.
Програма курсу і реєстрація
Пташиний грип нині вважається найбільш імовірною загрозою пандемії. Британське товариство захисту птахів стверджує, що щонайменше 30 000 морських птахів загинули у країні цього літа, оскільки більш небезпечний штам вірусу H5N1 охопив світ. Є також докази обмеженого поширення серед деяких ссавців.

Велика Британія зосередилась на підготовці до пандемії на тлі перших публічних слухань у рамках розслідування Covid-19, які відбулися на початку літа. Уряди звинувачувались у зосередженні на підготовці до пандемії грипу, а не до інших типів патогенів.

Джерело: Sky News, Independent

Disqus Comments Loading...