Рубрики НовиниСофт

Ілон Маск пропонує Twitter Blue “для народу”: тепер будь-хто зможе отримати “синю галочку” за $8 на місяць

Опубликовал
Катерина Даньшина

Ілон Маск анонсував введення пріоритетної передплати для всіх: крім значка перевіреного профілю (з “синьою галочкою”) користувачі отримають доступ до довших аудіо- та відеодописів та бачитимуть вдвічі менше реклами.

Twitter Blue 2.0

Відтепер передплата Twitter Blue коштуватиме $8 на місяць для США (в інших країнах ціна коригуватиметься відповідно до “паритету купівельної спроможності) і придбати її зможе кожен користувач соцмережі.

Маск також каже, що сервіс Twitter Blue надасть користувачам:

Онлайн-курс "Арт Менеджер" від Skvot.
Навчіться шукати фінансування та планувати бюджет, керувати командою, запускати артпроєкти та пітчити їх так, щоб великі компанії захотіли колабитися.
Детальніше про курс
  • Пріоритет у відповідях, згадках і пошуку, який, на думку Маска, є “важливим для перемоги над спамом/шахрайством”;
  • Можливість розміщення довгого відео та аудіо;
  • Показ вдвічі меншої кількості рекламних оголошень.

Раніше Twitter Blue пропонувався лише VIP-користувачам – “синю галочку” могли отримати, наприклад, знаменитості чи політики. Оновлений “чек” означатиме, що профіль не є фейковим і його зможуть отримати всі користувачі, що сплатили за послугу та пройшли спеціальну перевірку.

До цього моменту Twitter Blue був зовсім іншою службою, що не була прив’язана до перевірки. Сервіс коштував 4,99 долара на місяць, і його основними пропозиціями були можливість читати статті без реклами, скасовувати чи редагувати твіти (у деяких країнах), налаштовувати панель навігації та встановлювати NFT як зображення профілю. Однак у вівторок частину статей без реклами було видалено, хоча, здається, Маск хоче якимось чином співпрацювати з видавцями, враховуючи намір дозволити користувачам Blue обійти платні оголошення.

Маск чітко заявив про свій намір зменшити залежність Twitter від реклами для отримання прибутку на користь підписок. План, який обговорювався всередині компанії, передбачав стягнення 20 доларів на місяць за перевірку – причому співробітникам давалося близько тижня, щоб впровадити ці зміни.

Маск не оголосив, коли набудуть чинності нові ціни та набір функцій, але наразі документація для Blue показується ще зі старими умовами. 

Генеральний директор Twitter також каже, що Blue дасть можливість компанії отримати “потік доходу для винагороди творців контенту”, але не поділився деталями того, як ці винагороди можуть виглядати на практиці.

Маск натякнув на ціну в 8 доларів у відповіді письменнику Стівену Кінгу, який висловив незадоволення повідомленою ціною у 20 доларів на місяць

“Треба якось оплачувати рахунки! Twitter не може повністю покладатися на рекламодавців. Як щодо 8 доларів?”, – відповів йому Маск.

Борги, скорочення витрат та… працівників

Минулого тижня, після кількох місяців судових засідань Маск все ж таки придбав Twitter за 44 млрд. І цю суму журналісти NYT напряму пов’язують із майбутніми змінами, що очікують на компанію.

Придбання стало найбільшим в історії викупом технологічної компанії з використанням позикових коштів – щоб укласти угоду, Маск, найбагатша людина у світі, звалив на компанію (яка не приносила прибутку протягом восьми років) близько 13 мільярдів доларів боргу. Минулого року відсоткові витрати Twitter становили близько 50 мільйонів доларів.

З урахуванням нового боргу, ухваленого в рамках угоди, вони тепер збільшаться приблизно до 1 мільярда доларів на рік. Це означає, що компанія заробляє менше грошей на рік, ніж заборгувала своїм кредиторам.

Додаткових коштів компанія вже не має у наявності – до викупу Ілоном Маском Twitter мав близько 6 мільярдів доларів готівкою і більша частина цієї суми, ймовірно, пішла на закриття угоди.

Щоб зводити кінці з кінцями, Маску, ймовірно, доведеться значно скоротити витрати. Повідомляється, що у вихідні він уже збирається зробити це, віддавши наказ про скорочення робочих місць у Twitter. Один інвестор, який вклав близько 1 мільйона доларів у викуп компанії, повідомив, що близько 50 % з 7500 співробітників Twitter будуть звільнені.

Якщо це не допоможе, Маску, можливо, доведеться залучити більше грошей від зовнішніх інвесторів протягом року. Ілон вже має близько 13 мільярдів доларів боргу від кредиторів, тоді як інші інвестори, такі як фірми венчурного капіталу Sequoia Capital та Andreessen Horowitz, внесли близько 7,1 мільярда доларів готівкою. Маск особисто відповідав за 25 мільярдів доларів, що залишилися, і залишається незрозумілим, чи залучив він більше інвесторів, щоб полегшити цей тягар.

Пошук нових інвесторів може стати складним завданням з огляду на економіку компанії. Навіть сам Маск визнав, що його початкові інвестори в угоді на 44 мільярди доларів, “явно переплачували”.

Зважаючи на те, що його власний капітал становить понад 200 мільярдів доларів, сам Маск теоретично може допомогти покрити додаткові потреби Twitter у грошах. Він також міг би спробувати викупити частину кредитів компанії та зменшити її боргове навантаження. Але більша частина його статку пов’язана з акціями Tesla (які також впали приблизно на 40% цього року).

Джерело: The Verge, The New York Times

Disqus Comments Loading...