Ілон Маск заявив, що до кінця вересня Tesla, ймовірно, матиме робочий прототип робота-гуманоїда Optimus

Опубликовал
Володимир Скрипін

Ілон Маск повідомив, що наступна велика презентація Tesla — AI Day («День ШІ») — переноситься на 30 вересня (спочатку вона була запланована на 19 серпня) та зазначив, що до того часу Tesla розраховує мати робочий прототип відомого робота-гуманоїда Optimus (інша назва — Tesla Bot), що свого часу наробив чимало галасу. Про це CEO Tesla повідомив традиційно — лаконічним твітом.

Що цікаво, Ілон Маск з самого початку називав 2022 рік як цільовий для створення робочого прототипу Tesla Bot.

Нагадаємо, Tesla вперше анонсувала робота-гуманоїда з екраном замість обличчя — дуже схожого на роботів з фільму «Я, робот» з Віллом Смітом — на торішній презентації Tesla AI Day. Ви напевно бачили той запальний танець з акторкою, переодягненою у костюм Tesla Bot, та купу мемів, які з’явилися після цього незабутнього перформансу. Якщо раптом пропустили, то ось.

Курс Python від Mate academy.
Python дозволяє тобі не тільки розробляти сайти та займатись аналітикою даних, а ще й будувати алгоритми, тестувати програми та навіть створювати штучні інтелекти. Стань різноплановим фахівцем!
Реєстрація на курс

На серпневій презентації Tesla Bot Маск пообіцяв, що робот «дружнім» — його проєктують таким чином, щоб люди змогли здолати його або втекти від нього, якщо буде така потреба. Його основне призначення — виконуватиме небезпечні та «нудні» справи, якими найменше люблять займатися люди. Кодова назва робота Optimus — очевидне відсилання до Трансформерів.

Про всяк випадок продублюємо основні характеристики Tesla Bot, які були перераховані на презентації рік тому:

  • Ріст — 172,72 см, вага — 56,69 кг.
  • Екран замість обличчя для показу різної корисної інформації.
  • Можливість пересуватися зі швидкістю 8 км/год і підіймати предмети до 20 кг.
  • В основі — суперкомп’ютер Dojo та нейронні мережі, які відповідатимуть за здатність до розпізнавання світу та орієнтування у ньому.

З часу першої презентації Optimus Ілон Маск неодноразово згадував про робота-гуманоїда — обіцяв децентралізувати контроль над роботами Tesla Bot, щоб уникнути небажаного сценарію з повстанням машин та розповідав про плани використовувати роботів на заводах Tesla.

У квітні 2022 року Маск повідомив про плани розпочати виробництво роботів-гуманоїдів першої версії у 2023 році, а у травні Tesla активізувала найняття спеціалістів для розробки «загальної гуманоїдної програмної архітектури».

Ілон Маск відомий своєю звичкою називати нереалістичні терміни реалізації проєктів (водночас він також відомий рішучістю та звичкою доводити справу до кінця). Наразі Optimus виглядає чимось нереалістичним, але команди Ілона Маска неодноразово доводили, що здатні втілювати в життя найсміліші та фантастичні ідеї. Чи вдасться Tesla врешті втілити в життя всі задуми в межах проєкта Optimus та випустити його на ринок саме таким, як на рендерах — покаже час.

Disqus Comments Loading...