Intel планує запустити 1-нм техпроцес виробництва у 2027 році та інвестувати $100 млрд у виробничі потужності

Опубликовал
Вадим Карпусь

Під час проведення заходу Intel Foundry Direct Connect компанія оголосила, що планує запустити виробництво/розробку вузла Intel 10A (аналог 1-нм) наприкінці 2027 року. Разом з тим виробництво на базі вузла 14A (1,4 нм) заплановане на 2026 рік. Компанія також працює над створенням у майбутньому повністю автономних фабрик на основі ШІ.

На слайді можна бачити, яку частку кремнієвих пластин компанія планує використовувати для виготовлення чипів на базі різних виробничих процесів.

У своїх попередніх анонсах Intel не вказувала дату початку використання свого майбутнього вузла 14A, але тепер оголосила, що почне відповідне виробництво у 2026 році. Що ще важливіше, Intel почне виробництво/розробку свого ще неанонсованого вузла 10A наприкінці 2027 року. Суфікс A в іменуванні вузлів Intel означає ангстрем (одиниця довжини, дорівнює 10⁻¹⁰ м або одній десятимільйонній міліметра), а 10 ангстремів перетворюються на 1 нм, тобто це перший вузол компанії класу 1-нм.

Основи Python для школярів від Ithillel.
Відкрийте для вашої дитини захопливий світ програмування з нашим онлайн-курсом "Програмування Python для школярів". Ми вивчимо основи програмування на прикладі мови Python, надаючи зрозумілі пояснення та цікаві практичні завдання.
Зареєструватися

Intel не надала жодних подробиць про вузол 10A, але повідомила, що він повинен забезпечити двозначне покращення потужності/продуктивності. Покращення у порівнянні з вузлом 14A очікується на рівні 14-15%.

Intel планує агресивно нарощувати свої потужності з виробництва упаковок Foveros, EMIB, SIP та HBI. Це забезпечить постійне постачання передових процесорів зі складною упаковкою, включаючи HBM.

Разом з тим компанія має намір розширення своєї діяльності. На додаток до наявних виробничих потужностей Intel планує інвестувати $100 млрд у розширення та нові виробничі майданчики протягом наступних 5 років. Географічно розподілені виробничі потужності дозволять Intel мати глобальне резервування своїх операцій, а також пропонувати своїм клієнтам можливість використовувати ланцюг постачання, повністю розташований в Америці.

Також зазначається, що компанія значною мірою покладається на автоматизацію своїх виробничих потужностей. Зараз Intel планує використовувати штучний інтелект у всіх сегментах своїх виробничих потоків, від планування потужностей і прогнозування до підвищення виходу продукції та фактичних виробничих операцій. Часові рамки таких змін не називаються, проте вони повинні вплинути на кожен аспект діяльності компанії в майбутньому. Це включає впровадження ШІ «Коботів» (колаборативних роботів, які можуть працювати разом з людьми) і широку роботизовану автоматизацію у виробничому процесі.

Джерело: tomshardware

Disqus Comments Loading...