Рубрики Новини

Інтернет-архів Wayback Machine — виклики закритих спільнот, метавсесвіту та правовласників

Опубликовал
Андрей Русанов

Пройшло більше 26 років з того часу, як Інтернет-архів зайнявся збереженням усіх видів цифрових матеріалів, включаючи програмне забезпечення, ігри, фільми, зображення та, звичайно ж, веб-сторінки. Wayback Machine – це механізм, який справляється з постійно зростаючими завданнями зі збирання та зіставлення моментальних знімків iнтернету, і він пройшов довгий шлях із середини 90-х років.

Wayback Machine – справжня віртуальна машина часу. З його допомогою ви можете повернутися в минуле та подивитися, як веб-сайти виглядали через певні проміжки часу протягом усієї історії. Це може бути надзвичайно корисним при проведенні досліджень або перевірці фактів, а також при спостереженні за тим, як веб-дизайн розвивався протягом багатьох років.

Wayback Machine вдалося заархівувати два терабайти даних всього за рік, що на той час було величезним обсягом. У наші дні ви можете зберігати все це на недорогому USB-накопичувачі та носити його з собою у кишені.

Сьогодні Wayback Machine містить понад 700 млрд веб-сторінок у своїй базі даних та наближається до 100 петабайтів. На жаль, робота некомерційної організації не стає легшою, оскільки платний доступ та інші місця з обмеженим доступом, такі як Facebook, ускладнюють захоплення. Чи адекватно буде збережений запис сьогоднішньої активності в соціальних мережах через 20 років?

Онлайн-курс "Продуктова аналітика" від Laba.
Станьте універсальним аналітиком, опанувавши 20+ інструментів для роботи з будь-яким продуктом.
Дізнатись більше про курс

Якщо метавсесвіт матеріалізується, як дехто передбачає, інтернет-архіву доведеться відповідним чином розвивати свої зусилля зі збору даних, інакше він не встигатиме за тим, що відбувається в загальному цифровому просторі.

Не всі вірять, що архів має право займатись тим, чим займається. Коли інтернет-архів запустив Національну екстрену бібліотеку без списків очікування на початку пандемії, кілька видавців заявили, що це рівнозначно навмисному масовому порушенню авторських прав.

Інтернет-архів рано закрив доступ до цієї бібліотеки, сподіваючись уникнути можливих судових витрат, але видавці подали позов. У липні обидві сторони подали клопотання про винесення рішення у порядку спрощеного провадження.

Джерело: TechSpot

Disqus Comments Loading...
Поделитесь в соцсетях
Опубликовал
Андрей Русанов