Новини Новини 05.10.2022 о 18:59 comment views icon

Інтернет-архів Wayback Machine — виклики закритих спільнот, метавсесвіту та правовласників

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg

Андрій Русанов

Автор сайту

Пройшло більше 26 років з того часу, як Інтернет-архів зайнявся збереженням усіх видів цифрових матеріалів, включаючи програмне забезпечення, ігри, фільми, зображення та, звичайно ж, веб-сторінки. Wayback Machine – це механізм, який справляється з постійно зростаючими завданнями зі збирання та зіставлення моментальних знімків iнтернету, і він пройшов довгий шлях із середини 90-х років.

Wayback Machine – справжня віртуальна машина часу. З його допомогою ви можете повернутися в минуле та подивитися, як веб-сайти виглядали через певні проміжки часу протягом усієї історії. Це може бути надзвичайно корисним при проведенні досліджень або перевірці фактів, а також при спостереженні за тим, як веб-дизайн розвивався протягом багатьох років.

Wayback Machine вдалося заархівувати два терабайти даних всього за рік, що на той час було величезним обсягом. У наші дні ви можете зберігати все це на недорогому USB-накопичувачі та носити його з собою у кишені.

Сьогодні Wayback Machine містить понад 700 млрд веб-сторінок у своїй базі даних та наближається до 100 петабайтів. На жаль, робота некомерційної організації не стає легшою, оскільки платний доступ та інші місця з обмеженим доступом, такі як Facebook, ускладнюють захоплення. Чи адекватно буде збережений запис сьогоднішньої активності в соціальних мережах через 20 років?

Якщо метавсесвіт матеріалізується, як дехто передбачає, інтернет-архіву доведеться відповідним чином розвивати свої зусилля зі збору даних, інакше він не встигатиме за тим, що відбувається в загальному цифровому просторі.

Не всі вірять, що архів має право займатись тим, чим займається. Коли інтернет-архів запустив Національну екстрену бібліотеку без списків очікування на початку пандемії, кілька видавців заявили, що це рівнозначно навмисному масовому порушенню авторських прав.

Основи Python для школярів від Ithillel.
Відкрийте для вашої дитини захопливий світ програмування з нашим онлайн-курсом "Програмування Python для школярів". Ми вивчимо основи програмування на прикладі мови Python, надаючи зрозумілі пояснення та цікаві практичні завдання.
Зареєструватися

Інтернет-архів рано закрив доступ до цієї бібліотеки, сподіваючись уникнути можливих судових витрат, але видавці подали позов. У липні обидві сторони подали клопотання про винесення рішення у порядку спрощеного провадження.

Джерело: TechSpot


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: