Рубрики Новини

Каліфорнійський стартап Pythom Space, який прагне обійти SpaceX у марсіанських перегонах, буквально грає з вогнем

Опубликовал
Максим Григор'єв

Невеликий стартап Pythom Space поставив перед собою грандіозні плани підкорення Марса до 2024 року. Але якщо не вийде, то до 2026-го. Саме такі цілі переслідують співзасновники компанії Тіна та Том Шегрен.

«Коли Колумб відплив до Америки, були і кращі човни, і моряки. Але ніхто іншого цього не зробив. Він зробив. Загалом на це пішло три тижні. Це було неважко, всіх стримував страх. Вважалося, що він упаде із краю землі. Або буде з’їдений морськими чудовиськами. Він показав, що це не так».

Тіна Шегрен

Стартап хоче побудувати ракету, космічний корабель та посадковий модуль для Марса, і першим кроком є ​​створення невеликої ракети Eiger, здатної підняти 150 кг на низьку навколоземну орбіту. Згідно з вебсайтом компанії, 90% у традиційній космічній галузі йде на персонал. І однією з областей, у якій Pythom економить, є відділ безпеки та забезпечення місії. 19 березня компанія провела випробування першого ступеня своєї ракети Eiger з одним двигуном. Повна перша ступень буде мати дев’ять невеликих двигунів.

Компанія завантажила відео, що містить кадри випробування, і, судячи з ролика, співробітники Pythom дуже недбало поводилися з гіперголічним паливом (фурфуриловим спиртом та азотною кислотою). У якийсь момент на відео компанії можна побачити кілька співробітників, що біжать від хмари пилу, що розширюється, і вихлопних газів.

Онлайн-курс "Android Developer" від robot_dreams.
Курс для всіх, хто хоче навчитися розробляти застосунки для Android з нуля, створити власний пет-проєкт для портфоліо та здобути професію, актуальну наступні 15–20 років.
Програма курсу і реєстрація

Відео викликало сотні відгуків у Твіттері, зокрема негативні від голів інших космічних стартапів.

«Ми знали більше про ракети, бувши ще студентами коледжу».

Джордан Нун, співзасновник Relativity Space

Джефф Грісон, співзасновник XCOR Aerospace та керівник розробки двигунів у Rotary Rocket, додав: «Коли ви використовуєте HNO3, ви отримуєте хмари оксиду азоту. Це не весело».

У Pythom Space відреагували на критику, заявивши, що «вам зовсім не вистачає знань про наші процедури безпеки, але ви все ж таки робите швидкі висновки та судження».

Disqus Comments Loading...