Рубрики НовиниСофт

KataOS — нова безпечна операційна система Google для застосунків машинного навчання

Опубликовал
Вадим Карпусь

Як показує досвід, Google постійно працює над новими «експериментальними» технологіями, навіть якщо є шанс, що вони зазнають невдачі. Найновіший експеримент компанії – це KataOS, високозахищена операційна система з відкритим вихідним кодом, призначена для роботи з алгоритмами машинного навчання.

KataOS є головним ядром Project Sparrow. Він поєднує в собі нову ОС із захищеною апаратною платформою для функціонування вбудованих пристроїв, на яких працюють застосунки машинного навчання. KataOS «майже повністю» написана мовою Rust, яка забезпечить «надійну відправну точку для безпеки програмного забезпечення», усуваючи цілі класи потенційних помилок, таких як переповнення буфера.

Google співпрацювала з Antmicro і вибрала seL4 як мікроядро ОС, використовуючи технологію sel4-sys, щоб ядро ​​(написане в основному на C) та нова система на основі Rust працювали разом. Апаратна платформа, що використовується в початковому випуску KataOS, є набором інструкцій Arm64. Фінальний проєкт повинен працювати на відкритій архітектурі openTitan на основі RISC-V.

Референсні реалізації KataOS та Project Sparrow призначені для посилення вбудованих програм, де безпека зазвичай розглядається як функція програмного забезпечення, які можна додати до наявних систем, а не як основа абсолютно нової системи. За словами Google, нова ОС повинна надати просте рішення для створення надійно захищених систем для вбудованого обладнання. Платформа KataOS захистить конфіденційність користувачів завдяки своїм безпечним компонентам та апаратному захисту ядра.

Курс-професія "Motion Designer" від Skvot.
Навчіться створювати 2D- та 3D-анімації у софтах After Effects, Cinema 4D та Octane Render. Протягом курсу ви створите 14 моушн-роликів, 2 з яких — для реального клієнта.
Детальніше про курс

Офіційний загальнодоступний репозиторій Project Sparrow містить більшість основних частин KataOS, але в ньому відсутня можливість запускати сторонні застосунки, створені поза середовищем CAmkES seL4.

Джерело: techspot

Disqus Comments Loading...