Рубрики Новини

Кібератака на супутникову платформу Viasat спричинила масштабні проблеми зі зв’язком в Україні. Ця атака збіглася з початком війни

Опубликовал
Тетяна Нечет

У день нападу росії на Україну вийшла з ладу багато супутників одного з найбільших у світі операторів комерційних супутників Viasat. Хакерська атака торкнулася багатьох систем у різних країнах Європейського Союзу. Зокрема, дослідник кібербезпеки Джон Скотт-Реілтон написав у Twitter, що кіберзлочинці вивели з ладу безліч супутникових модемів сервісу широкосмугового доступу в інтернет KA-SAT. Ця атака також спричинила великі проблеми зі зв’язком в Україні 24 лютого. Вона торкнулася низки українських банків та урядових веб-сайтів.

Заступник голови Держспецзв’язку Віктор Жора розповів Reuters, що «це була справді величезна втрата зв’язку на самому початку війни». Більше інформації озвучити він не міг.

Розслідуванням кіберінциденту займаються Агентство національної безпеки США (АНБ) та урядовий орган з кібербезпеки Франції ANSSI. Обидві організації оцінюють, чи була диверсія роботою російських хакерів.

Злом торкнувся не лише України, а й призвів до збоїв у роботі вітрових електростанцій німецької енергетичної компанії Enercon. Виявилися недоступними щонайменше 3 тисячі «вітряків», контроль над якими зазвичай здійснюється за допомогою супутникового зв’язку. У заяві Enercon від 15 березня сказано, що 85% її модемів, як і раніше, не підключені до мережі і повне відновлення, ймовірно, займе «ще декілька тижнів».

Курс Job Interview Crash Course від Enlgish4IT.
Отримайте 6 шаблонів відповідей на співбесіді, які ви зможете використовувати для структурування своїх відповідей. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Приєднатися

За даними інсайдера Sky News, виявлено свідчення того, що масштабні збої у роботі викликала DDos-атака.

Viasat Inc. забезпечує зв’язок американським відомствам та збройним силам, надає доступ до інтернету в літаках та послуги швидких інтернет-комунікацій через супутники.

Disqus Comments Loading...