Кіберполіція викрила трьох «інвестнянь» з Харкова, які за допомогою Telegram привласнили понад 2 млн грн

Опубликовал
Володимир Скрипін

Кіберполіція Києва викрила організаторів схеми псевдоінвестування, які привласнили понад 2 млн грн надмірно довірливих інвесторів.

Фігуранти створили сайт та канали у «Telegram», де пропонували вкладникам надприбутки 400-500% у залежності від суми внеску від інвестування у різні проєкти — банківські метали, іноземну валюту, цінні папери, криптовалюту тощо. За допомогою програмного інтерфейсу на сайті імітували угоди з купівлі-продажу активів та фіктивне зростання прибутків.

Для підтримки протиправної діяльності учасники групи створили call-центр і залучили до роботи операторів, а для просування власних ресурсів і пошуку потенційних потерпілих зловмисники використовували платну рекламу у соцмережах та пабліках.

Організовану групу зловмисників у складі трьох харків’ян викрили співробітники Управління протидії кіберзлочинам Києва спільно зі слідчими поліції Харківської області. Під час обшуків в оселях та автівках зловмисників, а також у приміщенні call-центру, вилучено мобільні телефони та ноутбуки, що використовувалися у протиправній діяльності.

Англійська для IT від Englishdom.
В межах курсу можна освоїти ключові ІТ-теми та почати без проблем говорити з іноземними колегами.
Дійзнайтеся більше

Слідство з’ясувало, що схема була орієнтована переважно на іноземних громадян, зокрема на жителів Грузії, Казахстану, Таджикистану. За оперативними даними, загальна сума збитків становить понад 2 мільйони гривень. Наразі правоохоронці все ще встановлюють потерпілих.

За фактом злочину відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України, а всім фігурантам повідомлено про підозру. Санкція статті передбачає до восьми років за ґратами.

Disqus Comments Loading...