Рубрики Новини

Китай роздає потерпілим від коронавірусу містам цифрові юані для стимулювання економіки

Опубликовал
Максим Григор'єв

Китай використовує цифровий юань (e-CNY) для стимулювання споживання у своїй економіці, яка постраждала від пандемії, і очікується, що в майбутньому з’явиться більше програм для підвищення прозорості та ефективності державної політики.

У понеділок південне місто Шеньчжень розпочало роздачу 30 млн юанів ($4,5 млн) у вигляді цифрових грошей, щоб оживити споживання та допомогти бізнесу. Це сталося через кілька днів після того, як новий район Сюн’ань у північній провінції Хебей запустив аналогічну кампанію з роздачі «червоних пакетів» на суму 50 млн юанів.

Китай знаходиться в авангарді глобальних перегонів з розробки цифрових валют центральних банків. Субсидування e-CNY може сприяти споживанню та розвитку використання електронного юаня.

За даними центрального банку, на кінець 2021 року транзакції склали 87,6 млрд юанів, при цьому було відкрито 261 мільйон індивідуальних електронних гаманців.

Курс-професія "Junior Data Analyst" від robot_dreams.
Комплексний курc для всіх, хто хоче опанувати нову професію з нуля.На прикладі реальних датасетів ви розберете кожен етап аналізу даних.
Програма курсу і реєстрація

«Раніше, коли уряд видавав субсидії, могли виникнути певні перешкоди, перш ніж гроші сягнуть бенефіціарів. З e-юанем гроші надходять прямо в руки», – сказав Г. Бін Чжао, старший економіст PwC у Китаї.

Чжао додав, що у майбутньому уряд може використати e-CNY для пенсійних виплат, податкових субсидій та навіть витрат на інфраструктуру.

Ся Чун, головний економіст управитель капіталу Yintech Investment Holdings, заявив, що в порівнянні з традиційними засобами e-CNY є більш ефективним і швидким з точки зору субсидування, хоча він вважає, що розмір поточного стимулу до споживання занадто малий.

Лінь Іфу, економіст Пекінського університету, заявив у своєму виступі на початку цього місяця, що Китай має виділити 1000 юанів кожної сім’ї в обмежених районах, половина з яких може бути у цифрових юанях.

В рамках останньої кампанії споживачі в Шеньчжені можуть взяти участь у лотереї, щоб отримати електронні юані, які можна використовувати для покупок в Інтернеті або в магазинах. У Сюн’ані субсидії на цифрові гроші можна використовувати для покупки таких товарів, як харчові продукти, побутова техніка та меблі.

Джерело: Reuters

Disqus Comments Loading...