Космоплан Boeing X-37B повернувся на Землю після рекордно тривалого польоту — він перебував на орбіті 908 днів

Опубликовал
Вадим Карпусь

Космоплан X-37B Космічних сил США успішно завершив свою шосту місію, приземлившись 12 листопада у Космічному центрі Кеннеді NASA. Апарат повернувся на Землю після перебування на орбіті протягом рекордних двох із половиною років (908 днів).

Космічне агентство не поспішає ділитися подробицями місії X-37B. Повідомляється лише, що у жовтні 2021 року на космоплані було розгорнуто супутника FalconSat-8, розробленого Академією ВПС США. Цей невеликий супутник ніс 5 експериментальних корисних навантажень, і він використовується на орбіті досі. У ньому також розміщувався модуль фотоелектричної радіочастотної антени Військово-морської дослідницької лабораторії, який призначений для перетворення сонячних променів на мікрохвильову енергію та «передачу енергії на землю».

Крім того, на борту космоплана проводилися деякі експерименти NASA. Зокрема, перевірявся вплив космічного простору на насіння, щоб допомогти «створити космічні культури для майбутніх міжпланетних місій та створення баз, що постійно мешкають у космосі». В іншому експерименті перевірявся вплив космічного випромінювання на різні матеріали, які потім NASA має порівняти з матеріалами на Землі.

Це вже шоста за рахунком місія X-37B. Перший політ судно виконало у 2010 році, він тривав 244 дні. Другий політ тривав 468 діб з березня 2011 року по січень 2012-го, третій — 675 діб (з грудня 2012-го по жовтень 2014 року), четвертий — 718 діб (з травня 2015-го по травень), п’ятий — 780 днів (з вересня 2017 року до жовтня 2019 року). З урахуванням останнього шостого польоту сумарний час нальоту становить 3773 днів (понад 10 років).

Практичний інтенсивний курс з дизайну - Design Booster від Powercode academy.
Навчіться дизайну з нуля за 3 місяці і заробляйте перші $1000, навіть якщо ви не маєте креативного мислення, смаку або вміння малювати. Отримайте практичні навички, необхідні для успішної кар'єри в дизайні.
Зарееструватися

«З моменту першого запуску X-37B у 2010 році він побив рекорди і надав нашій країні неперевершену можливість швидко тестувати та інтегрувати нові космічні технології», – заявив Джим Чілтон, старший віцепрезидент Boeing Space and Launch. «З додаванням службового модуля це був найбільший обсяг, який ми колись виводили на орбіту на X-37B, і ми пишаємося тим, що змогли довести цю нову та гнучку можливість уряду та його галузевим партнерам».

Джерело: The Verge

  • X-37B – багаторазовий орбітальний безпілотний космоплан, що зовні нагадує шатл. Його довжина становить 8,8 метра, а розмах крила – 4,6 метра. На орбіту космоплан доставляє ракета-носій, а сідає судно у режимі літака самостійно, як космічні шатли.
Disqus Comments Loading...