Крига скресла? Американські ЗМІ повідомляють про передачу Україні невеликої партії касетних ATACMS

Опубликовал
Вадим Карпусь

Під час візиту Володимира Зеленського в США президент Джо Байден погодився надати Україні ракети ATACMS. Про це повідомляє NBC News, посилаючись на трьох посадовців США та офіційного представника Конгресу.

Зазначається, що США вперше нададуть Україну невелику кількість ракет ATACMS (Army TACtical Missile System — Армійська тактична ракетна система). Це сімейство балістичних ракет з різними варіантами оснащення та різною дистанцією польоту. В залежності від модифікації, максимальна дальність стрільби може сягати від 140 до 300 км. Наразі не уточнюється, коли саме та в якій кількості будуть доставлені ракети. Також немає відомостей про те, коли можна очікувати офіційного оголошення про постачання цих ракет.

Разом з тим, Washington Post, посилаючись на анонімні джерела, повідомляє, що адміністрація Байдена «близька до рішення» надати Україні ATACMS з касетною бойовою частиною, а не одинарною. Це рішення начебто вже пройшло відповідні комітети й тепер його має остаточно затвердити президент Байден.

Базова версія ракети з касетною головною частиною містить 950 бойових елементів та має дальність стрільби до 165 км. Модернізована версія містить 275 елементів касетної бойової частини, проте може долати відстань до 300 км. Ця версія забезпечує кращу точність стрільби.

Disqus Comments Loading...