Рубрики НовиниСофт

Китай “переміг” підліткову залежність від відеоігор — за допомогою ліміту (3 години на тиждень) та… застосунку TikTok

Опубликовал
Катерина Даньшина

Минулої суботи Китай опублікував звіт про стан національної індустрії відеоігор, де відзначається прогрес у досягненні встановленого державою ігрового ліміту (три години на тиждень) для неповнолітніх.

У звіті китайського регулятора, стверджується, що близько 70% дітей у країні нині дотримуються обмежень щодо часу ігор, і тому мета заходу досягнута. Документ також вихваляє розробників ігор за те, що вони впорядкували свої дії щодо перевірки гравців, а вміст ігор відтепер уникає заборонених або “нездорових” тем.

Ще в одному уривку звіту пишуть про те, що “ігрова індустрія Китаю є досить значною – вдома та за кордоном,  тому приємно спостерігати, як вона вирівнюється та рухається у правильному напрямку, оскільки це означає, що її перспективи сильні”.

Минулого тижня спонсорований державою China Daily також оспівував ігрову індустрію, зазначивши, що “технології, які використовуються, неправильно сприйняли як придатні лише для розваг” — з того часу вони використовуються для реальних застосунків, які “приносять користь Китаю”. А це, свою чергою, “робить галузь гідною для переоцінки та визнання її виняткового розвитку”.

Онлайн-курс "Excel та Power BI для аналізу даних" від robot_dreams.
Навчіться самостійно аналізувати й візуалізувати дані, знаходити зв’язки, розуміти кожен аспект отриманої інформації та перетворювати її на ефективні рішення.
Детальніше про курс

Це суттєвий поворот у риториці Пекіну у порівнянні з його торішньою позицією: “ігри — це духовний опіум, який руйнує сімейне життя та впливає на зниження шкільних оцінок дітей”.

Звіт опублікували незадовго після того, як китайські регулятори схвалили випуск партії ігор. З середини 2021 року до квітня 2022 року NPPA (National Press and Publication Administration) дев’ять місяців не схвалювало жодної нової гри. З травня 2019 року NPPA зазвичай повідомляла про нові схвалені ігри або в середині, або наприкінці кожного місяця. Як правило, щомісяця затверджується від 80 до 100 ігор — таким чином, з літа 2021 року до літа 2022 року внаслідок обмежень у Китаї не вийшло близько півтисячі нових ігор.

Ситуація негативно вплинула на китайську ігрову промисловість. У 2021 році тисячі невеликих студій та фірм, що працюють у сфері відеоігор, припинили свою діяльність. Йдеться про компанії, що займаються розробкою, виданням, рекламою та мерчендайзингом ігор. З липня 2021 року у Китаї закрилося близько 14 тисяч таких компаній. Найбільші компанії, такі як ByteDance, Baidu та Tanwan Games, боролися зі збитками шляхом звільнення співробітників, зайнятих у сегменті відеоігор. Водночас місцеві лідери галузі, такі як Tencent Holdings та NetEase, зайнялися активною експансією на закордонні ринки.

З квітня 2022 року NPPA видає щомісячні дозволи на нові ігри, але все одно робить це не кожного місяця. 

У звіті регулятора також зазначається, що багато дітей, які дотримувалися обмежень щодо часу ігор, знайшли іншу розвагу: короткі онлайн-відео, як от у TikTok. На щастя, з точки зору Пекіна, всюдисуща цензура означає, що такі відео рідко торкаються незатверджених тем. Раніше платформи з такими відео отримали пам’ятку про відповідну реалізацію китайських цінностей.

В США у цей час відновилися розмови про заборону TikTok на тлі угоди щодо продовження його роботи в країні – до Сенату вже внесено заборонний законопроєкт. Голова сенатського комітету з розвідки Марк Уорнер попередив про небезпеку TikTok, який має понад 138 мільйонів активних користувачів у США, назвавши його “величезною загрозою”.

Джерело: The Register

Disqus Comments Loading...