Китайські виробники замовляють у TSMC повільні процесори, NVIDIA створює повільний чип для ШІ – санкції США у дії

Опубликовал
Андрей Русанов

Китайські виробники процесорів намагаються обійти санкції США, уповільнюючи свої найпотужніші чипи. NVIDIA представила менш потужну заміну своїм графічним процесорам для обчислень, на які поширюється експортний контроль.

Китайські виробники чипів, у тому числі Alibaba і Biren, вклали мільйони доларів у створення потужних процесорів, призначених для наступного покоління китайських суперкомп’ютерів, центрів обробки даних та рішень ШІ.

У Китаї немає потужностей для створення цих передових процесорів, тому вони виробляються тайванською компанією TSMC. Санкції США поширюються на виробників чипів з третіх країн, які використовують програмне забезпечення або обладнання американського виробництва, вимагаючи від них подання заявки на отримання ліцензії під час експорту чипів з певною обчислювальною потужністю – у ліцензії відмовляють, якщо надто потужні чипи призначені для Китаю.

Нові санкції змусили китайських розробників припинити роботу над своїми останніми розробками та змінити дизайн процесорів. Швидкість обробки даних першого процесора Biren, BR100, була знижена з 640 ГБ/с до 576 ГБ/с коштом відключення частини чіпа, сподіваючись, що він пройде обмеження Вашингтона. Alibaba хоче зробити те ж саме зі своїми процесорами.

Онлайн-курс "Project Manager" від Laba.
Станьте проджектом, що вміє передбачати ризики наперед і доводити проєкт до результату, який хочуть замовники. Поділиться досвідом Павло Харіков, former Head of PMO в Kyivstar.
Програма курсу і реєстрація

NVIDIA також розглядає експортні санкції. І їй, і AMD тепер заборонено продавати свої високопродуктивні графічні процесори, орієнтовані на ШІ у Китай та Росію без ліцензії. Щоб уникнути обмеження, компанія представила графічний процесор NVIDIA A800 для клієнтів у Китаї, менш потужний, ніж чіп A100. Він має швидкість внутрішнього з’єднання 400 ГБ/с порівняно з 600 ГБ/с в A100.

Джерело: TechSpot

Disqus Comments Loading...