«Київстар» очікує конфіскація або націоналізація найближчими місяцями ─ Forbes

Опубликовал
Вадим Карпусь

Днями суд наклав арешт на всі корпоративні права в Україні, що належали підсанкційним російським олігархам, в тому числі Михайлу Фрідману, який через низку компаній володів часткою оператора «Київстар».

Тоді пресслужба оператора заявила, що Фрідман був усунутий від будь-яких управлінських чи бізнесових процесів у LetterOne і Veon, він не впливає на діяльність компанії і не отримує ніякої фінансової чи іншої вигоди від неї, тому цей арешт ніяк не вплине на діяльність «Київстар». Проте схоже, що зв’язок компанії з російським олігархом все ж таки матиме наслідки для неї.

«Ми розуміємо значення компанії «Київстар» для економіки та інфраструктури України. Але об’єктивно «Київстар» перебуває вже за пів кроку до конфіскації. Юридично це має статися», – говорив в липні 2023 року заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма.

Слід зазначити, що в травні 2022 року Україна ухвалила закон про конфіскацію російських активів в Україні.

Курс-професія "Дизайнер інтер'єрів" від Skvot.
Велика практична програма для всіх, хто хоче засвоїти професію дизайнера інтер'єрів і заробляти на реальних проєктах відразу після курсу. Досвідом та інсайтами діляться одразу три лектори.
Програма курсу

«Під конфіскацію підпадають усі активи, де частка перевищує 25%. У «Київстару» вона перевищує суттєво», – говорив на тій самій зустрічі Шурма.

Хоча CEO «Київстар» Олександр Комаров стверджує, що Фрідман має в компанії частку менш як 20%.

Проте, схоже, що аргументи компанії щодо Фрідмана не переконали можновладців. Як повідомив високопоставлений представник ОП, який був присутній на переговорах щодо «Київстару», наразі більша ймовірність саме націоналізації активу, а не його продажу.

«Ймовірно, це станеться у найближчі місяці. Відповідний механізм наразі опрацьовується», – додав він.

Юрист Центру протидії корупції (ЦПК) Вадим Валько припускає, що арешт активів за матеріалами СБУ ─ це підготовка до накладання РНБО санкцій на VEON.

Крім того, наразі Мін’юст України готує позов у Вищий антикорупційний суд (ВАКС) щодо конфіскації частки мобільного оператора, повідомляє джерело у Міністерстві юстиції.

«Аналізуємо, яка частка в підприємстві підлягає стягненню в дохід держави», – додає він.

Раніше за схожим механізмом Мін’юст домігся конфіскації на користь держави частки росіян Аркадія Ротенберга та його сина Ігоря у столичному ТРЦ Ocean Plaza, яку дозволив ВАКС. Частку ТРЦ зараз готують до продажу на аукціоні за щонайменше 1,3 млрд грн.

Тепер ВАКС має вирішити, чи була передача активів Фрідмана до інших власників реальністю чи це номінальні процеси, і він досі управляє цим активом. Якщо суд задовольнить позов, то активи передадуть Фонду держмайна та виставлять на конкурс щодо пошуку управителя. Схожий шлях (тільки через АРМА) пройшов ще один колишній актив Фрідмана – Моршинський завод мінеральний вод «Оскар», який виробляє продукцію під брендом «Моршинська». Право управління корпоративними правами заводу отримав конкурент – «Карпатська джерельна», але інші власники «Оскару» називають це рейдерством.

Додамо, 9 жовтня нідерландський холдинг Veon (власник «Київстар») оголосив про завершення продажу своїх російських активів групі топменеджерів «ВімпелКому».

Джерело: Forbes

Disqus Comments Loading...