Lumin Fitness відкрила перший спортзал з ШІ-тренерами — з іменами, характерами та індивідуальним підходом до занять

Опубликовал
Катерина Даньшина

Гігантські світлодіодні екрани, датчики та алгоритми у спортивному залі Lumin Fitness дозволяють проводити тренування без участі людини — увесь процес контролюватиме… штучний інтелект.

Тренери тут лише віртуальні, розташовані на світлодіодних екранах, і кожен має власне ім’я та характер: Хлоя, молодий енергійний тренер, обіцяє допомогти у досягненні фітнес-цілей, дисциплінований Рекс схильний до муштри, а от Емма та Ітан пропонують дещо м’якіший та лагідний підхід.

Попри те, що штучний інтелект набуває все більшого поширення у фітнесі, він зазвичай використовується в таких продуктах, як розумні дзеркала, програми для тренувань і розумні камери. Засновники Lumin Fitness стверджують, що їх тренажерний зал — перший, який повністю інтегрував Ш.

Ідея полягає в тому, щоб запропонувати персоналізований підхід до фітнесу, що виключає взаємодію з досвідченими тренерами-людьми, які можуть змусити клієнтів відчувати страх або втрату мотивації.

Онлайн-курс "People Management" від Laba.
Пройдіть шлях від формування відповідальної команди до написання кар'єрної карти для кожного співробітника разом з топменеджеркою з 11-річним досвідом у провідних IT-компаніях.
Детальніше про курс

У затемненому просторі студії можуть одночасно розміститися до 14 осіб, які виконують програму сольних тренувань або беруть участь у високоінтенсивному функціональному тренінгу, де група виконує такі рухи, як присідання, жими гантелей тощо.

Кожен учасник тренується на визначеній дистанції перед світлодіодними екранами з датчиками, які відстежують як рухи спортсмена, так і спеціально створене обладнання тренажерного залу, включаючи гантелі, медичні м’ячі та скакалки, використовуючи комбінацію алгоритмів і моделей машинного навчання.

Учасники можуть обрати свого тренера зі штучним інтелектом за допомогою спеціальної програми для смартфонів. Їхні аудіопоради подаються через навушники та супроводжуються музикою на вибір учасника, як-от рок чи кантрі.

Попри те, що за кожним заняттям у студії наразі спостерігає професіонал, у майбутньому цьому керівнику не обов’язково бути тренером, каже Брендон Бін, співзасновник Lumin Fitness:

«Ви хочете, щоб хтось був присутній, якщо щось піде не так, але тренер з ШІ є тим, хто дає зворотний зв’язок, мотивує та пояснює, як виконувати рухи».

Під час розминки, до та після тренування на світлодіодних екранах відображається безлика людиноподібна фігура, яка виконує рухи, а вже під час тренування відображаються прості мотиваційні ігри, які заохочують учасників наповнювати віртуальний кошик м’ячами, наприклад, виконуючи присідання, або будуючи віртуальну вежу з блоків.

Такий ігровий підхід до фітнесу може змотивувати деяких людей, каже Енді Лейн, професор спортивної психології з Університету Вулвергемптона у Великій Британії:

«Виробляється дофамін, і людина хоче зробити це знову і знову».

Датчики дозволяють системі Lumin Fitness відстежувати кількість виконаних клієнтами повторень і гарантувати, що вони підтримують правильну форму. Наприклад, якщо клієнти вигинають спину, коли мають тримати її прямо, система не зараховує рух як завершений, доки вони не зроблять його правильно. Це допомагає людям отримати повну користь від кожної вправи та уникнути травм у процесі.

Коли учасники повертаються до тренажерного залу, система відстежує їхній розвиток з часом за допомогою програми. У майбутньому компанія планує навчити систему розпізнавати, коли хтось вважає вправи занадто легкими, дозволяючи їй рекомендувати більшу вагу або різні види рухів.

Олівія Лорд, помічниця з бейсбольної команди «Техас Рейнджерс», кілька місяців тому стала однією з перших, хто ознайомився з ШІ-тренерами та з того часу стала постійною клієнткою.

«Звичайний спортзал для мене не є безпечним місцем. Це страшно і незручно», – каже вона. «Завдяки гейміфікації я можу бачити роботу, яку докладаю».

Джерело: MIT Technology Review

Disqus Comments Loading...