Науковці вже виявляли подібних «пожирачів пластику», але їхній процес перетравлювання забезпечувався за промислово невигідної температури у 30℃.
У дослідницькій статті Швейцарського федерального інституту (WSL), опублікованій цього тижня в журналі Frontiers in Microbiology, вчені розповідають про бактерії та грибки з Альп та Арктики та їхню здатність до перетравлювання пластику за низьких температур. Остання вимога є критичною, оскільки решта відомих мікроорганізмів-пожирачів вимагають більшого тепла для роботи.
«Кілька мікроорганізмів, які можуть це робити, уже знайдено, але коли їхні ферменти, які роблять це можливим, застосовуються в промислових масштабах, вони зазвичай працюють лише при температурах вище 30℃. Потрібне опалення, а це означає, що промислове застосування залишається дорогим на сьогодні й не є вуглецево-нейтральним», — пояснили дослідники.
Водночас жоден з мікроорганізмів, яких залучили до тестування, не зміг перетравити поліетилен (навіть після 126 днів інкубації на матеріалі) – він не піддається біологічному розкладанню та є одним із найскладніших видів пластику, який зазвичай використовується в споживчих товарах та пакуванні.
56% протестованих штамів розщепили біорозкладаний поліуретан при 15℃, а решта перетравили суміші полібутилентерефталату та полімолочної кислоти (такі, наприклад, використовують для біорозкладних пакетів АТБ). Одними з найуспішніших «пожирачів» стали гриби з родів Neodevriesia та Lachnellula – вони перетравлювали весь протестований пластик, окрім «грізного» поліетилену.
Хоча пластик почали широко використовувати лише з 1950-х років, мікроби можуть розкладати полімери, оскільки вони нагадують деякі структури, знайдені в клітинах рослин (наприклад, кутин).
Дослідники називають свої висновки перспективними, але звертають й увагу на перешкоди:
«Наступна велика проблема – це ідентифікація ферментів, що розкладають пластик, які виробляють штами мікробів, і оптимізація процесу для отримання великої кількості білків. Крім того, може знадобитися подальша модифікація ферментів для оптимізації таких властивостей, як стабільність білка».
Контент сайту призначений для осіб віком від 21 року. Переглядаючи матеріали, ви підтверджуєте свою відповідність віковим обмеженням.
Cуб'єкт у сфері онлайн-медіа; ідентифікатор медіа - R40-06029.