Meta та Google обмежать доступ до новин мешканцям Канади – закон країни вимагає платити місцевим ЗМІ за контент

Опубликовал
Андрей Русанов

Ресурси компанії Meta (Facebook, Instagram) та сервіси Alphabet (Google) більше не надаватимуть доступу до своїх новин мешканцям Канади. Минулого тижня парламент країни ухвалив закон, відповідно до якого корпорації зобов’язані платити місцевим джерелам новин за доступ до їхнього контенту.

Meta назвала закон «фундаментально хибним законодавством, яке ігнорує реалії роботи наших платформ». Технологічні гіганти стверджують, що закон несправедливо змусить їх платити за контент, який не дає економічної вигоди. Уряд Канади заявляє, що законопроєкт принесе дохід канадським медіа, які перебувають у стані перманентної кризи – у період з 2008 по 2021 рік було закрито 450 ЗМІ.

Крім блокування новин у Канаді, Alphabet також розірве укладені угоди зі 150 виданнями новин у країні. За даними компанії, у 2022 році Google посилався на канадські новинні публікації понад 3,6 млрд разів, а реферальний трафік оцінювався у 250 млн канадських доларів ($189 млн) на рік.

Це не вперше, коли Google закриває доступ до новин мешканцям окремих країн. У 2014 році компанія закрила Google News в Іспанії після того, як у цій країні було ухвалено закон, який зобов’язує агрегаторів новин платити видавцям. Сервіс стад доступний знову минулого року – країна ухвалила більш гнучке законодавство, яке дозволяє ЗМІ вести переговори щодо умов із цифровими платформами.

Онлайн-курс "Android Developer" від robot_dreams.
Курс для всіх, хто хоче навчитися розробляти застосунки для Android з нуля, створити власний пет-проєкт для портфоліо та здобути професію, актуальну наступні 15–20 років.
Програма курсу і реєстрація

2021 року австралійським користувачам було заборонено переглядати новини або ділитися ними на Facebook у відповідь на аналогічний закон. Доступ також було відновлено після того, як компанія та уряд домовилися про поправки.

Джерела: Bloomberg, BBC

Disqus Comments Loading...