Метро на Виноградар: генпідрядник «Київметробуд» поклав гроші в банк замість фінансування проєкту і тепер має відшкодувати 139, млн грн

Опубликовал
Вадим Карпусь

Пристрасті навколо метро на Виноградар не вчухають. Ще рік тому генеральний підрядник будівництва двох нових станцій метро («Мостицька» і «Проспект Правди») «Київметробуд» вимагав через суд перенести терміни будівництва на середину 2023 року, оскільки він не встигав з виконанням робіт в обумовлені строки – до 26 листопада 2021 року. А тепер сам «Київметробуд» опинився у ролі відповідача у судовому позові, в якому йдеться про нецільове використання коштів.

Епопея з метро на Виноградар почалась декілька років тому (хроніку головних новин можна отримати за тегом) — у 2018 році КП «Київський метрополітен» з другої спроби провело тендер. Переможцем стала компанія «Київметробуд», з якою в результаті було укладено договір. Відтоді було декілька скандалів, пов’язаних з розкраданням коштів та зривом термінів виконання робіт.

Згідно з угодою від листопада 2018 року, Київ мав отримати дві нові станції до 26 листопада 2021 року. Загальна сума будівництва оцінена у трохи більше як 6 млрд грн, а протягом 2017-2021 років на будівництво метро було виділено понад 4 млрд грн. Фінансування робіт здійснювалось коштом бюджету міста Києва.

Проте Київська міська прокуратура вважає, що не всі ці кошти використовувалися за призначенням – на будівництво метро на Виноградар. За даними прокуратури, компанія «Київметробуд» розмістила понад 1,5 млрд грн на банківському депозиті. Завдяки цьому компанія відсотками отримала приблизно 139 млн грн.

Онлайн-курс Pyton від Powercode academy.
Опануйте PYTHON з нуля та майте проект у своєму портфоліо вже через 4 місяця.
Приєднатися

Законодавство забороняє такі дії. Тому Київська міська прокуратура звернулась до Господарського суду міста Києва із позовною заявою про стягнення з АТ «Київметробуд» 183,5 млн грн в інтересах Київської міської ради та КП «Київський метрополітен».

«Прокурор просив суд стягнути з відповідача 139 090 410,96 гривень безпідставно набутих коштів та 44 370 722,61 гривень відсотків за користування коштами», – зазначив заступник міського голови – секретар Київської міської ради Володимир Бондаренко.

Він додав, що суд частково задовольнив вимоги прокурора. За невиконання умов угоди Господарський суд міста Києва стягнув з АТ «Київметробуд» на користь територіальної громади міста 139 090 410,96 грн.  Очікується, що рішення набуде чинності на початку грудня 2022 року.

Джерело: Офіційний портал Києва

Disqus Comments Loading...