Минулого тижня повз Землю пролетів 60-метровий астероїд — його помітили лише два дні потому (спойлер: завадило Сонце)

Опубликовал
Юрій Орос

60-метровий астероїд пролетів небезпечно близько до Землі. Енергію від зіткнення цього небесного тіла з поверхнею можна порівняти з 4 Мегатонами тротилу, приблизно як у Тунгуського метеориту.

Що відбулося?

Астрономи Атласької обсерваторії в Південній Африці вперше спостерігали астероїд 2023 NT1 15 липня, лише через два дні, як той пролетів повз Землю, передає TechSpot. Пікантності додає, що він пролетів на відстані менше 100 тис. км — це приблизно 15 діаметрів нашої планети або четверта частина шляху до Місяця.

Зазвичай астрономи спостерігають за потенційно близькими до Землі об’єктами багато років. Наприклад, минулого місяця на відстані близько 3 млн км пролетів 1994 XD — астероїд, ідентифікований ще 1994 року обсерваторією Kitt Peak в Аризоні, США.

Курс UX/UI дизайнер сайтів і застосунків з Alice K.
Курс від практикуючої UI/UX дизайнерки, після якого ви знатимете все про UI/UX дизайн .
Реєстрація на курс

2023 NT1 не помітили, бо астероїд рухався з боку від Сонця, і його приховувало світіння нашої зірки. Ситуацію порівнюють із метеоритом Челябінську 2013-го, коли 20 метрове, непомічене до цього небесне тіло призвело до травм близько 1600 осіб, а ударною хвилею вибило близько 100 тис. квадратних метрів скла.

До чого це могло призвести?

За допомогою сайту Asteroid Launcher легко оцінити, якої шкоди завдав би 2023 NT1, якщо б приземлився на московський Кремль. На його місці виникне кратер, діаметром чверть кілометра. Будинки за 9 км буде пошкоджено, а в радіусі 3,3 км знесено. Швидкість вітру біля епіцентру була б швидша за шторми на Юпітері.

Як цього уникнути?

Ще взимку цього року, Європейське космічне агентство ESA запланувало проєкт NEOMIR. Місія виведе телескоп інфрачервоної частини спектру на орбіту між Землею та Сонцем (в першу точку Лагранжа), проте це не відбудеться раніше 2030 року.

Disqus Comments Loading...