Спалах над Україною — ймовірно, суперболід (дуже яскравий метеор)

Опубликовал
Катерина Даньшина

1 травня о першій годині ночі в небі над деякими областями України спостерігали явище, схоже на метеор — повідомлення про спалах надходили з Харківщини, Сумщини, Полтавщини, Запоріжжя та Дніпра.

За даними астрономічної спільноти «Небо сьогодні», ймовірно, в атмосферу Землі увійшов невеликий астероїд діаметром близько 2-3 метрів, а світлова подія, судячи з відеозаписів, тривала не менше 5 секунд.

Метеор — це явище, що виникає за згоряння в атмосфері Землі дрібних метеорних тіл, наприклад, уламків комет чи астероїдів (метеорит натомість приземляється на поверхню).

Зважаючи на війну в Україні у соцмережах припускали, що світлове шоу насправді могло бути черговою ракетною атакою росіян та успішною роботою українського ППО — речник Повітряних сил Ілля Євлаш в ефірі телемарафону з цього приводу сказав:

Курс Розмовної англійської від Englishdom.
Після цього курсу ви зможете спілкуватись з іноземцями і цікаво розкажете про себе.
Приєднатися

«Ми поки що очікуємо на інформацію, не можемо прокоментувати. Як тільки у нас будуть якісь дані, які стосуватимуться Повітряних сил — ми обов’язково про це прокомунікуємо».

Торік у квітні у небі над Україною спостерігалося подібне явище — за даними Державної космічної агенції України причиною спалаху стало падіння метеора з потоку Лірид.

Disqus Comments Loading...