На зворотному боці Марса зафіксовано два найпотужніші підземні поштовхи

Опубликовал
Тетяна Нечет

Сейсмометр, розміщений на Марсі посадковим модулем NASA InSight, зафіксував дві найбільші сейсмічні події: магнітудами 4,2 і 4,1. Вони є першими зареєстрованими на віддаленій від посадкового модуля стороні Червоної планети підземними поштовхами. Епіцентр знаходився в Долинах Марінера — масивній мережі каньйонів, однієї з геологічних особливостей Марса.

Сейсмічні дані допоможуть дослідникам дізнатися більше про внутрішні шари Марса, особливо про межі ядра та мантії, повідомили вчені служби InSight’s Marsquake Service (MQS). Їхня робота опублікована в науковому журналі The Seismic Record.

Ранні орбітальні зображення розломів та зсувів дозволяли припустити, що цей район буде сейсмічно активним, але нова подія є першою підтвердженою сейсмічною активністю.

Марсотруси сталися з великим інтервалом: перший зареєстровано 25 серпня 2021 (S0976a), другий — 18 вересня (S1000a). Це найбільші сейсмічні події, зареєстровані на Марсі. Крім того, сейсмічна енергія від марсотрусу S1000a є найтривалішою — 94 хвилини.

Онлайн-курс "Маркетингова аналітика" від Laba.
Опануйте інструменти для дослідження ринку й аудиторії та проведення тестувань.Дізнайтесь, як оптимізувати поточні рекламні кампанії та будувати форкасти наступних.
Детальніше про курс

«Остання подія має частотний спектр, набагато більше схожа на сімейство подій, що ми спостерігаємо, які були змодельовані як неглибокі землетруси в земній корі, тому ця подія могла статися поблизу поверхні. S0976a виглядає так само, як і багато з виявлених нами подій у Борозні Цербера — області великих розломів — змодельовані глибини яких становлять близько 50 кілометрів або більше», — зазначила Анна Хорлестон з Бристольського університету.

Обидва марсотруси розрізняються рядом параметрів. S0976a характеризується лише низькочастотною енергією, як і багато землетрусів, ідентифікованих досі на Червоній планеті. У той час, як S1000a мав дуже широкий частотний спектр. S0976a, ймовірно, має набагато глибше походження, ніж S1000a.

«Це не лише найбільші та віддалені події. S1000a має спектр і тривалість, не схожі на жодну іншу подію, що раніше спостерігалася, — додала Хорлестон.

Зареєстровано рекордні марсотруси. Фото: Horelston та ін. (2022) TSR

Протягом останніх трьох років MQS аналізує дані місії NASA InSight. Усього до жовтня 2021 року сейсмічний каталог Марса включав 951 подію.

Disqus Comments Loading...