Рубрики Новини

Нацбанк рекордно підвищив облікову ставку — з 10% до 25%

Опубликовал
Володимир Скрипін

2 червня Правління Національного банку України ухвалило рішення підвищити облікову ставку до 25% річних з нинішніх 10%. Зміни набудуть чинності з 3 червня. В НБУ сподіваються, що повернення до активної процентної політики дозволить ефективно впливати на погіршення інфляційних очікувань та стримувати перетікання гривневих заощаджень в іноземну валюту.

Нацбанк підвищує до 25% — з чим це пов’язано?

Як пояснили в НБУ, мета такого рішучого кроку разом з іншими заходами — захист гривневих доходів та заощаджень громадян, збільшення привабливості гривневих активів, зниження тиску на валютному ринку і, як наслідок, — посилення спроможності НБУ забезпечувати курсову стабільність і стримувати інфляційні процеси під час війни.

В НБУ зазначили, що від початку повномасштабної агресії рф утримувалися від ухвалення рішень щодо облікової ставки, оскільки це було виправдано в умовах значного психологічного шоку.

«Такий підхід був виправданий в умовах значного психологічного шоку, спричиненого війною. За таких обставин зміна облікової ставки мала незначні шанси слугувати фактором стабілізації очікувань та стимулом для утримання гривневих активів, зокрема для підтримки фіксації обмінного курсу»

НБУ

Англійська для IT від Englishdom.
В межах курсу можна освоїти ключові ІТ-теми та почати без проблем говорити з іноземними колегами.
Дійзнайтеся більше

Досі заходи Національного банку в монетарній площині передусім спрямовувалися на забезпечення безперебійного функціонування банківської системи та платежів в економіці. Фіксація обмінного курсу забезпечувалася валютними обмеженнями для зниження попиту на валюту та інтервенціями з продажу валюти Національним банком для закриття залишкового дефіциту валюти на міжбанківському ринку.

Водночас нові виклики вимагають посилення монетарної політики. За теперішніх умов відсутність належної винагороди за утримання гривневих активів посилює загрози доларизації економіки та відповідної втрати ресурсу фінансовою системою. Також серед несприятливих факторів НБУ називає девальваційні очікування громадян і бізнесу, які є нестійкими і чутливими до розвитку воєнної ситуації, зокрема до оперативних змін на фронті, та інших ситуативних факторів.

Основний фактор — зростання інфляції

Як наслідок, інтервенції Національного банку з продажу валюти зросли з 2 млрд дол. США у середньому за місяць у березні-квітні до 3,4 млрд дол. США у травні. Також протягом травня збільшилася різниця між курсом готівкового ринку та офіційним, що посилило негативні ефекти для економіки від системи множинних курсів, зумовленої обмеженнями на операції з валютою та транскордонні перекази.

«Інфляційний розвиток потребує повернення Національного банку  до активної процентної політики для запобігання подальшому погіршенню інфляційних очікувань та доларизації економіки»

НБУ

Порушені війною виробництва та логістика підживлюють інфляційні процеси. Високі світові ціни на енергоносії також залишаються вагомим проінфляційним чинником і тиснуть на споживчу інфляцію як прямо, так і опосередковано — через зростання виробничих витрат підприємств.

У квітні інфляція прискорилася до 16,4% у річному вимірі, у тому числі базова інфляція — до 13% р/р. За місяць ціни зросли на 3,1%. За попередніми оцінками Національного банку, у травні інфляція продовжила прискорення у річному вимірі.

«Національний банк очікує, що підвищення облікової ставки до 25% буде достатнім для послаблення тиску на валютному ринку та стабілізації інфляційних очікувань, що в перспективі створить передумови для переходу до циклу зниження облікової ставки»

НБУ

Також Національний банк вирішив розширити коридор процентних ставок за монетарними операціями з банками для того, щоб створити додатковий простір для пожвавлення міжбанківського ринку. З 3 червня ставка для кредитів рефінансування дорівнюватиме обліковій ставці плюс 2 в. п.”, а для депозитних сертифікатів — обліковій ставці мінус 2 в. п.”.

В НБУ очікують, що уряд та банки адекватно відреагують на зміну облікової ставки відповідним підвищенням ставок за ОВДП та депозитами. Збільшення привабливості гривневих заощаджень сприятиме зменшенню попиту на валютному ринку. Це дасть змогу уникнути подальшого накопичення дисбалансів, знизити тиск на міжнародні резерви України та поступово розв’язувати проблему множинності валютних курсів.

Що це значить для наших особистих фінансів?

Що таке облікова ставка? Це, по суті, вартість грошей та один з основних інструментів монетарної політики. Це норма відсотка, за яким Нацбанк кредитує приватні банки. Основна причина підняття — ріст інфляції. Щоб контролювати інфляцію, регулятор підвищує ставку.

Зазвичай, при піднятті ставок ростуть ставки по депозитах. Не миттєво, але тенденція буде спостерігатись. Вартість ОВДП падає в ціні, коли росте ставка, тож держава почне випускати нові випуски з більш вигідними умовами, а старі, менш дохідні, не матимуть попиту. Росте ставка кредитування банків — росте ставка і по кредитах, але це не завжди призводить до різкого подорожчання усього навколо, включаючи житло. У нинішніх умовах важко будувати якісь довготривалі прогнози.

Disqus Comments Loading...
Поделитесь в соцсетях
Опубликовал
Володимир Скрипін