Рубрики НовиниСофт

Нацбанк тимчасово заборонив купувати акції та облігації з карток українських банків за кордоном

Опубликовал
Володимир Скрипін

Національний банк повідомив про внесення низки змін до порядку функціонування валютного ринку, які почали діяти з 10 травня. Регулятор скасував деякі обмеження, але разом з тим запровадив нові на розрахунки за кордоном.

Так, українцям дозволили переказувати кошти за кордон з метою виплати аліментів, а іноземним інвесторам  дозволено переказувати за кордон кошти, що будуть отримані після 1 квітня 2023 року у зв’язку з проведеною виплатою погашення або сплатою доходу за облігаціями внутрішньої державної позики (ОВДП) України згідно з умовами їх розміщення. Практична реалізація цієї норми сприятиме підвищенню зацікавленості нерезидентів у купівлі ОВДП, зокрема за кошти, отримані від планових погашень та виплат доходу, зазначають в НБУ.

Щодо обмежень на розрахунки за кордоном, тимчасово заборонено операції з метою купівлі цінних паперів, акцій, облігацій та сплати брокерських послуг за цими операціями, що здійснюються з використанням карток, емітованих українськими банками. Ці зміни покликані обмежити непродуктивний відтік капіталу та захистити міжнародні резерви України.

Це обмеження ніяк не впливає на використання карток українських банків за кордоном для розрахунків із метою оплати вартості будь-яких інших товарів, робіт та послуг. Вони як і раніше можуть здійснюватися без обмежень.

Курс UX/UI дизайнер сайтів і застосунків з Alice K.
Курс від практикуючої UI/UX дизайнерки, після якого ви знатимете все про UI/UX дизайн .
Реєстрація на курс

Також є зміни стосовно операцій НБУ з продажу та купівлі валюти. Зокрема, Нацбанк припиняє проведення щоденних безготівкових операцій із купівлі-продажу валюти в євро та проводитиме такі операції виключно в доларах США. Вони здійснюватимуться як на умовах “тодˮ (у звичайному режимі), так і на умовах “томˮ (лише з метою задоволення потреб оборони). До початку повномасштабного нападу росії на Україну НБУ проводив операції з купівлі-продажу валюти з банками лише в доларах США.

Також визначено, що банк матиме змогу проводити операції з Національним банком із купівлі та продажу іноземної валюти у випадку, якщо упродовж 10 календарних днів, що передують дню звернення до НБУ, він жодного разу не порушував ліміт загальної довгої відкритої валютної позиції.

Крім того, Нацбанк унормував низку інших питань, зокрема дозволив громадянам продавати банківські метали з фізичною поставкою або без фізичної поставки банкам.

Наведені зміни унесені постановою Правління Національного банку України від 9 травня 2022 року № 96 “Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року № 18”, що набирає чинності з 10 травня 2022 року.

Раніше Нацбанк з тією ж метою обмеження непродуктивного відтоку капіталу заборонив населенню купувати криптовалюту з гривневих рахунків.

Disqus Comments Loading...