Рубрики Новини

NASA вибрало SpaceX, Amazon та ще чотири компанії для розробки нового покоління навколоземного космічного зв’язку. На проєкт виділять $278,5 млн

Опубликовал
Тетяна Нечет

Національне управління з аеронавтики та дослідження космічного простору США (NASA) доручило SpaceX, Amazon (Kuiper Government Solutions), Inmarsat Government Inc., SES Government Solutions, Telesat U.S. Services LLC та Viasat Incorporated розробити наступне покоління послуг навколоземного космічного зв’язку, призначених для підтримки майбутніх місій.

Агентство розпочало пошук партнерів у рамках проєкту комунікаційних послуг (CSP) у середині 2021 року. Використання комерційних супутників SATCOM знизить витрати та дозволить зосередити свої зусилля на дослідженні далекого космосу та наукових місіях.

«Впровадження комерційних можливостей SATCOM дозволить місіям використовувати інвестиції приватного сектора, які набагато перевищують можливості уряду», — зазначили в NASA.

Використовуючи технології, розроблені комерційними компаніями, агентство матиме постійний доступ до будь-яких інновацій. Нині NASA покладається на свою систему супутників спостереження та ретрансляції даних (TDRS) для навколоземного космічного зв’язку. Проте багато з апаратів було запущено ще у 80-х та 90-х роках, і протягом кількох років їх виведуть з експлуатації.

Англійська для IT від Englishdom.
В межах курсу можна освоїти ключові ІТ-теми та почати без проблем говорити з іноземними колегами.
Дійзнайтеся більше

Загальна вартість угод, що фінансуються, в рамках проекту NASA Communication Services Project, складає 278,5 млн доларів, при цьому SpaceX отримає більшу частину цих грошей. Період розробки триватиме п’ять років.

Компанія SpaceX, що запропонувала «комерційну оптичну мережу ретрансляції на низькій навколоземній орбіті для високошвидкісних послуг SATCOM», отримала 69,95 млн дол. Проект Amazon Kuiper отримла другу за величиною частку — 67 млн ​​доларів, а Viasat Incorporated отримала 53,3 млн дол. іншими лауреатами є Telesat US Services (30,65 млн доларів), SES Government Solutions (28,96 млн дол.) та Inmarsat Government Inc. (28,6 млн. дол.).

Очікується, що до 2025 року всі учасники зможуть провести демонстрації у космосі та показати, що їхня технологія здатна на «високошвидкісний двосторонній зв’язок з високою пропускною здатністю».

До 2030 NASA підпише кілька довгострокових контрактів з компаніями, яким вдасться розробити ефективні технології зв’язку для навколоземних операцій.

Disqus Comments Loading...