NASA відновило зв’язок з зондом «Вояджер-2» за допомогою космічного «крику»

Опубликовал
Андрей Русанов

NASA вдалося відновити повний контакт із зондом «Вояджер-2», зв’язок з яким було втрачено кілька днів тому. Через помилкову команду з Землі антена апарату розвернулася на 2°, що призвело до втрати контакту.

Вчені запропонували два варіанти відновлення зв’язку: надсилати сигнали з командами у напрямку «Вояджера» або дочекатися автоматичного коригування його положення, яке має відбутися у жовтні. Спрацював перший із них – зонд «почув космічний крик» та розвернув антену у бік Землі.

Декілька обсерваторій, що становлять Мережа далекого космічного зв’язку NASA (Deep Space Network, DSN), упіймали ледь помітний контрольний сигнал «Вояджера». Телеметрія зонда говорила про те, що він працює нормально та дотримується курсу. Після чого один з австралійських об’єктів DSN зміг відправити зонду необхідну команду.

«Щоб команда досягла «Вояджера», потрібно 18,5 год. Співробітникам центру управління польотами знадобилося 37 годин [для отримання сигналу у відповідь], щоб дізнатися, чи спрацювала вона».

Імовірність відновлення зв’язку з другим «Вояджером» оцінювалася як вкрай низька, але зусилля вчених дали результат. Зараз зонд знаходиться в 19,9 млрд км від Землі та віддаляється від неї зі швидкістю 55346 км/год.

Онлайн курс з промт інжинірингу та ефективної роботи з ШІ від Powercode academy.
Курс-інтенсив для отримання навичок роботи з ChatGPT та іншими інструментами ШІ для професійних та особистих задач, котрі допоможуть як новачку, так і професіоналу.
Записатися на курс

Джерело: BBC

Disqus Comments Loading...