NASA відправило екіпаж D-RATS до пустелі: 6 астронавтів та інженерів проведуть там тиждень, симулюючи життя та роботу на Місяці для майбутньої місії Artemis

Опубликовал
Катерина Даньшина

Екіпаж D-RATS у складі представників NASA та JAXA (Японського агентства аерокосмічних досліджень) проведе тиждень у пустелі Аризони, симулюючи перебування на Місяці та тестуючи прототипи герметичних всюдиходів.

NASA продовжує працювати над створенням технологій, які зможуть забезпечити довгострокове перебування людини на Місяці під час майбутніх місій Artemis. Для цього дуже важливо розробити герметичні місячні всюдиходи, де члени екіпажу зможуть жити та працювати.

У рамках тестування прототипу роверів, команда у складі 6 астронавтів та інженерів вирушила у високогірну пустельну місцевість за 60 км від Флагстаффа, штат Аризона. Екіпаж перебуватиме там протягом тижня, працюючи по черзі в групах по дві людини.

Курс Power Skills For Tech від Enlgish4IT.
Зменшіть кількість непорозумінь на робочому місці та станьте більш ефективним у спілкуванні в мультикультурній команді. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Реєстрація на курс

Це унікальне місце дозволить командам зімітувати умови, коли астронавти будуть перебувати поблизу Південного полюса Місяця під час місій Artemis (включаючи складний ландшафт, цікаву геологію та мінімальну комунікаційну інфраструктуру). Екіпаж обережно блукатиме пустелею, виходячи з транспортного засобу в імітаційних скафандрах, якщо “вони натраплять на цікаві з наукового погляду регіони для дослідження”.

У Космічному центрі імені Джонсона в Х’юстоні команда управління польотами NASA відстежуватиме переміщення та дії екіпажу, допомагатиме їм дотримуватись графіка та усувати неполадки, якщо виникнуть проблеми.

Герметичні місяцеходи повинні безпечно розміщувати астронавтів протягом кількох тижнів, мати достатній запас повітря, води, їжі, засобів гігієни та інструментів, які потрібні для пересування місячною поверхнею. Протягом місії D-RATS NASA і JAXA будуть збирати дані про конструкцію всюдихода, конфігурацію кабіни, режими водіння та часові обмеження для підтримки потенційних концепцій дизайну майбутніх місячних роверів.

Artemis – це американська програма дослідження, мета якої – відновити присутність людини на Місяці.

На цій ілюстрації космічний корабель NASA Orion наближається до космічної станції Lunar Gateway на місячній орбіті.

Основні складові місії: ракета-носій Space Launch System, довгоочікуваний запуск якої постійно переносять — то через технічні проблеми, то через природні явища (останній був перенесений з 27 вересня на середину листопада після звісток про ураган Іан); космічний корабель “Оріон”; космічна станція “Lunar Gateway” та комерційні системи висадки людини, включаючи розроблений SpaceX Starship HLS.

Джерело: NASA

Disqus Comments Loading...