Настільні процесори Intel 14-го покоління не підтримують Thunderbolt 5 ─ підтримка зарезервована для мобільних CPU

Опубликовал
Вадим Карпусь

Минулого тижня Intel оновила лінійку процесорів для настільних ПК, представивши чипи Core 14-го покоління Raptor Lake Refresh. Тоді в деяких публікаціях йшлося про те, що нові процесори підтримують інтерфейс Thunderbolt 5. Однак Intel спростовує ці відомості.

Насправді процесори Core 14-го покоління для настільних ПК не підтримують Thunderbolt 5, хоча Intel має власного контролера TB5 під кодовою назвою Barlow Ridge. Але він з’явиться не раніше першого кварталу 2024 року. Контролер Maple Ridge, що поставляється зараз, підтримує тільки Thunderbolt 4. Але навіть коли Barlow Ridge стане доступним, він не буде сумісний з настільними процесорами Raptor Lake Refresh.

«Хоча деякі процесори сімейства процесорів Intel Core 14-го покоління підтримуватимуть Thunderbolt 5, процесори Intel Core 14-го покоління для настільних ПК, зокрема, не підтримуватимуть його… Intel поділиться додатковою інформацією про процесори Intel Core 14-го покоління, які підтримують Thunderbolt 5, пізніше», ─ йдеться в уточненні Intel.

Intel анонсувала інтерфейс Thunderbolt 5 у вересні. Він пропонує швидкість передачі даних до 120 Гбіт/с, підтримку PCIe Gen4 та живлення потужністю до 240 Вт. На той момент йшлося про те, що перші пристрої з інтерфейсом Thunderbolt 5 з’являться у 2024 році, і, швидше за все, це будуть ноутбуки на базі майбутніх мобільних процесорів Intel Meteor Lake.

Онлайн-курс "Режисура та візуальний сторітелінг" від Skvot.
Перетворюй свої ідеї на сильні історії в рекламі, кліпах чи кіно Досвідом ділиться режисер, продюсер та власник продакшену, який 10+ років у професії.
Детальніше про курс

Тепер Intel уточнила, що на момент виходу контролера Barlow Ridge в першому кварталі 2024 також будуть доступні сумісні процесори, але не уточнила, що це за чипи. Ймовірно, йдеться саме про Intel Meteor Lake, які отримають функцію Bandwidth Boost та підтримку Thunderbolt 5. Швидше за все, анонс цих чипів відбудеться на початку року на виставці CES 2024 року.

Джерело: techpowerup

Disqus Comments Loading...