Рубрики Новини

НБУ з 21 жовтня дозволить українцям купувати долари за офіційним курсом (але валюту необхідно розмістити на депозиті та перепродати після закінчення строку вкладу)

Опубликовал
Катерина Даньшина

Із завтрашнього дня НБУ вводить у дію новий інструмент, який дасть змогу громадянам захистити свої гривневі заощадження, а країні зберегти міжнародні резерви.

Для громадян

Відтепер українці зможуть купувати американську валюту за офіційним курсом НБУ (нині він становить 36,6 грн за долар) за умови дотримання деяких вимог:

  • придбана валюта підлягає обов’язковому розміщенню на строковий депозит;
  • після закінчення терміну депозиту необхідно здійснити зворотний продаж валюти за офіційним курсом на день проведення операції.

Сума та кількість таких вкладів для одного клієнта банку не обмежуються. 

Відсоткова ставка за депозитом встановлюватиметься відповідно до процентної політики банків, строк депозиту – від 6 місяців з можливістю пролонгації, але без права дострокового розірвання. 

Практичний інтенсивний курс з дизайну - Design Booster від Powercode academy.
Навчіться дизайну з нуля за 3 місяці і заробляйте перші $1000, навіть якщо ви не маєте креативного мислення, смаку або вміння малювати. Отримайте практичні навички, необхідні для успішної кар'єри в дизайні.
Зарееструватися

За оцінками НБУ така можливість стане додатковою альтернативою вкладенню коштів у готівкову іноземну валюту. Як наслідок – буде зменшено попит на неї та тиск на курс у готівковому сегменті валютного ринку.

Для банків

Для нівелювання валютного ризику для банків, передбачено, що фінансові установи зможуть купувати долари США в НБУ на суму проведення таких депозитних операцій за офіційним курсом та надалі розміщуватимуть придбану валюту на окремому рахунку Нацбанку. На інші цілі  використовувати валюту банки не зможуть (крім її обов’язкового зворотного продажу НБУ).

Для компенсації витрат банкам будуть нараховані відсотки на валютні залишки на окремому рахунку в НБУ з виплатою їх у гривні.

“Національний банк очікує, що такий інструмент дасть змогу зв’язати частину структурного профіциту ліквідності в банківській системі, а отже, сприятиме збільшенню конкуренції банків за депозити в національній валюті, що відповідно стимулюватиме підвищення відсоткових ставок за гривневими вкладами”, – йдеться у пресрелізі НБУ.  

Нагадаємо, з 1 жовтня НБУ вдвічі збільшив ліміт на купівлю валюти для розміщення на депозиті – від 50 000 до 100 000 грн (в еквіваленті), а з 5 жовтня повернув заборону на Р2Р-перекази з гривневих на закордонні картки.

Disqus Comments Loading...