Не лише Paramount: CEO в США масово йдуть з посад — через стреси, тиск і самотність

Опубликовал
Андрей Русанов

Зараз не найкращий час бути CEO, судячи з хвилі звільнень, які вдбуваються у США останнім часом. Ноель Квінн з банку HSBC несподівано оголосив у вівторок, що піде у відставку з посади керівника, коли правління вибере його наступника. Боб Бакіш з Paramount Global пішов у відставку з медіа-гіганта у понеділок, а Кенні Вілсон з Dr Martens нещодавно заявив, що це буде останній рік його керівництва взуттєвою компанією.

Їхній відхід є частиною ширшої тенденції. Минулого кварталу в американських компаніях змінилося рекордна кількість CEO — 622. Це на на 48% більше, ніж за той же період минулого року, і на 27% більше, ніж у минулому кварталі. Про це повідомляє кадрова фірма Challenger, Gray & Christmas, яка відстежує ці зміни з 2002 року.

«Лідери рівня C пережили неймовірно складні роки, і вони відходять від своїх ролей заради нових можливостей або щоб розпочати нове життя в іншому місці», — коментує Ендрю Челленджер, старший віце-президент компанії.

  • «Бути генеральним директором — відстій», — сказав у березні Емад Мостак, колишній керівник Stability AI.
  • «Після напружених п’яти років для мене настав правильний час знайти кращий баланс між особистим і діловим життям», — написав Ноєль Куїнн з банку HSBC у прес-релізі.
  • «Глибину самотності, яку я пережив як генеральний директор, важко передати словами», — написав CEO Airbnb Браян Ческівін у січні.

CEO Tesla та SpaceX Ілон Маск скаржився, що керувати компанією «насправді не так весело», а часом «просто жахливо». За його словами, генеральні директори звалені «найжахливішими проблемами в компанії», які ніхто інший не може вирішити. У 2022 році Маск також поскаржився, що іноді почувається «досить самотнім», якщо він живе один під час роботи над проектом та навіть не має собаки для спілкування.

Онлайн-курс "Архітектура високих навантажень" від robot_dreams.
Досвід та інсайти від інженера, який 12 років створює програмне забезпечення для Google.
Програма курсу і реєстрація

Поєднання величезного тиску, стресу, самотності та відсутності балансу між роботою та особистим життям, яке часто супроводжується роботою генерального директора, цілком може пояснити, чому небагато людей довго залишаються на цій посаді.

Але в кожній тенденції є винятки: Уоррен Баффет є генеральним директором Berkshire Hathaway понад півстоліття. 93-річний чоловік, мабуть, протримався так довго, тому що він наймає цілу армію генеральних директорів, щоб керувати багатьма компаніями, які він придбав протягом багатьох років.

«Ми делегуємо майже до моменту зречення», — написав він у своєму «Посібнику власника». Передача щоденних обов’язків дозволяє Баффету зосередитися на тому, що він любить робити: розподіл капіталу всередині та за межами своєї компанії.

Джерело: Business Insider

Disqus Comments Loading...
Поделитесь в соцсетях
Опубликовал
Андрей Русанов