Від паніки ядра Linux до критичного збою Windows — антивірус CrowdStrike «вбиває» ПК з різними ОС

Опубликовал
Вадим Карпусь

Минулого тижня світ сколихнув масштабний комп’ютерний збій. Через “синій екран смерті” та циклічні перезавантаження Windows перестали функціонувати комп’ютери в багатьох організаціях: банках, транспортних та фінансових компаніях тощо. Згодом з’ясувалося, що винуватцем збою була не ОС Windows, а корпоративний антивірус CrowdStrike Falcon Sensor.

Але виявилося, що проблема впливає не лише на сучасні ОС Windows. Згідно зі звітом The Register, користувачі Linux повідомляли про паніку ядра та збої, пов’язані з програмним забезпеченням CrowdStrike, ще з квітня цього року.

Ядро — це окремий рівень операційної системи, безпосередньо пов’язаний з апаратним забезпеченням та ізольований від оболонки користувача. Дуже мало комп’ютерного програмного забезпечення потребує доступу до ядра, щоб виконувати свою роботу. І хоча програмне забезпечення безпеки, безумовно, може бути винятком, все одно дуже важливо переконатися, що воно не спричиняє нестабільність ядра та збоїв на будь-якій цільовій платформі.

Проте у випадку CrowdStrike щось пішло не так. Повідомляється, що постраждали користувачі Linux, які використовують дистрибутиви Red Hat Enterprise Linux, Debian Linux (а Debian є основою для більш поширеної Ubuntu) і Rocky Linux. Усі проблеми, про які йде мова, впливають на базове ядро Linux та призводять до збою будь-яких дистрибутивів Linux, які використовують версії ядра 5.14.0-42713.1 і новіші.

Психологічний профорієнтаційний тест для IT-фахівців від Hillel IT School.
Пройдіть психологічний профорієнтаційний тест для IT-фахівців щоб дізнатися ваші сильні сторони, вподобання і інтереси і з'ясувати, яка IT-спеціальність вам підходить.
Пройти тест

Що цікаво, нинішній генеральний директор CrowdStrike, Джордж Куртц, також був генеральним директором McAFee під час сумнозвісного оновлення 2010 року, яке призвело до того, що деякі ПК застрягли в нескінченному циклі завантаження. Це, ймовірно, робить Джорджа Курца першим генеральним директором в історії, який виявився причетним до двох великих глобальних збоїв ПК, спричинених поганими оновленнями програмного забезпечення безпеки.

Джерело: tomshardware

Disqus Comments Loading...