Принтер, золото та штучний інтелект. Вчені пропонують новий спосіб миттєвої ідентифікації бактерій в рідинах

Опубликовал
Катерина Даньшина

Наразі, щоб виявити тип бактерії в крові чи воді, потрібно вирощувати бактеріальні культури в лабораторіях протягом кількох годин чи навіть днів. Однак новий лазерний метод, який пропонують дослідники зі Стенфордського університету, справляється з ідентифікацією за кілька секунд.

«Кожна бактерія має свій унікальний оптичний відбиток. Це схоже на генетичний і протеомний код, написаний світлом», — каже Дженніфер Діон, доцент кафедри матеріалознавства, інженерії та радіології Стенфордського університету.

Діон — старша авторка дослідження, опублікованого в журналі Nano Letters, в якому докладно описується інноваційний метод миттєвої та точнішої ідентифікації бактерій у будь-якій рідині.

Логотип Стенфордського університету, надрукований принтером з мікроскопічних крапель крові

Якщо посвітити лазером на краплю крові, слизу чи стічної води — світло, яке відбивається, допоможе дізнатися про наявність чи тип бактерії (кишкова паличка, стафілокок тощо) у зразку. Але лазерна ідентифікація була проблемною через  те, що інші мікроскопічні об’єкти у зразку (такі як клітини крові або віруси) також відбивають світло, і тоді спектральний відбиток бактерії фактично губиться серед фонового шуму.

Мілілітр крові розміром із дощову краплю може містити мільярди клітин, і лише деякі з них можуть бути бактеріями. Команда вчених Стенфордського університету знайшла спосіб відокремити та посилити це світло, поєднавши технологію з 1980-х років (струменевий принтер) і дві передові технології 2020 рр. (штучний інтелект та наночастинки). 

Курс QA Manual (Тестування ПЗ мануальне) від Powercode academy.
Навчіться знаходити помилки та контролювати якість сайтів та додатків.
Записатися на курс

Ключове рішення вчених — ізолювати рідину в надзвичайно малих зразках — що й робить модифікований принтер, який друкує тисячі крихітних крапочок крові за допомогою акустичних імпульсів.  Кожна становить лише дві трильйонні частки літра – у мільярд разів менше, ніж дощова крапля. 

(a) Краплі крові, надруковані на покритому золотом предметному склі; бактерії епідермального стафілококу забарвлені синім кольором. (b) Краплі, надруковані на склі, покритому агаром; показано «життя» клітин під час інкубації.

Далі дослідники заповнюють зразки золотими наночастинками, які прикріплюються до бактерій і діють як антени, притягуючи лазерне світло до них і посилюючи сигнал приблизно в 1500 разів. Згодом програма на основі ШІ порівнює кілька спектрів крапель, щоб виявити характерні ознаки будь-яких бактерій у зразках.

Весь процес займає кілька секунд тоді як традиційні методи виділення бактерій в лабораторних умовах займають години чи навіть дні (наприклад, для культури туберкульозу знадобиться аж 40 днів). 

Вчені використовували у дослідженні заражену кров мишей — але Діон запевняє, що метод буде настільки ж ефективним при аналізі інших рідин. Його також можна адаптувати для виявлення вірусів.

Джерело: Stanford University

Disqus Comments Loading...