«Now and Then»: вийшла ‎нова пісня The Beatles, яку штучний інтелект відродив зі старого демо Джона Леннона

Опубликовал
Катерина Даньшина

Перша з 1995 року «‎нова» пісня «бітлів» вже доступна на потокових сервісах (з підтримкою міксу Atmos).

Вперше The Beatles спробувала зробити щось із демо-запису «Now and Then» Леннона у середині 90-х, коли Пол Маккартні, Джордж Гаррісон і Рінго Старр возз’єдналися, щоб попрацювати над «новими» піснями, які з’являться в альбомах групи Anthology. Вони успішно завершили «Free as a Bird» та «Real Love», наклавши своє аранжування на музику Джона.

Але робота над «Now and Then» не пішла — головним чином через технічні проблеми, які зробили оригінальну мелодію складною для роботи.

Курс Project Manager від Powercode academy.
Онлайн-курс Project Manager. З нуля за 3,5 місяці до нової позиції Без знання коду, англійської та стресу.
Зарееструватися

«У демо-записі Джона фортепіано було погано чути. І в ті часи, звісно, ми не мали потрібної технології. Щоразу, коли ми намагалися витягнути більше голосу, фортепіано проступало й затьмарювало картину», — сказав Маккартні в новому документальному фільмі про пісню.

Зрештою, запис просто «‎відправили на полицю». Гаррісон помер у 2001 році, і плани щодо майбутнього пісні взагалі стали сумнівними.

«Нам знадобилося майже чверть століття, щоб дочекатися відповідного моменту та знову взятися за Now and Then», — сказав Маккартні.

Переломний момент настав на початку нинішнього десятиліття, коли режисер Пітер Джексон працював над своїм документальним фільмом «Get Back» для Disney Plus. Його команда розробила технологію, яка дозволила взяти практично будь-який музичний твір (навіть давнє демо) і «розділити його на різні компоненти за допомогою машинного навчання». Маккартні та Старр зрозуміли, що це їхня можливість довести до фіналу «Now and Then».

«Тепер ми можемо мікшувати це і правильно записати», — сказав Маккартні.

Пол записав музику для баса, Старр додав ударні, а продюсер Джайлз Мартін придумав аранжування струн, «як зробив би його батько в старі часи» (Джайлз — син продюсера The Beatles Джорджа Мартина, якого іноді називали «‎п’ятим бітлом»).

Музичний відеокліп

Короткометражка про створення пісні

Невідомо, що саме у треку буде від Гаррісона (кажуть, він не був великим шанувальником незакінченої пісні Леннона), однак Маккартні каже, що зберіг його партії з сесій Anthology та зіграв гітарне соло в стилі Джорджа.

«Моєму татові це сподобалося б, тому що він ніколи не соромився експериментувати з технологією запису. Я вважаю, що це дійсно красиво», – сказав Шон Оно Леннон.

Маккартні повторив цю думку:

«Ще працювати над музикою Beatles у 2023 році… це вау. Насправді ми возимося з найсучаснішими технологіями, а це те, що групу дуже б зацікавило. Це, напевно, як наша остання пісня. І ми всі грали там, тому це справжній запис».

Джерело: The Verge

Disqus Comments Loading...